Dzisiaj przygotowałam przepis na kotlety z fasoli. Najlepsze są przepisy łatwe do wykonania i do tego pyszne. Dlatego prezentuje wam moje czerwone kotlety z fasoli. Napiszę, że można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni z olejem. Polecam piec je wtedy, gdy chce się ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, a nadal chce się zjeść coś smacznego. Smażone kotlety są chrupiące, co też może kusić jeszcze bardziej. Kotletów można usmażyć dużo i podgrzać później np. w opiekaczu. Ja lubię robić sobie z nich śniadanie na drugi dzień, nie muszę wtedy jeść kanapek.
Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli – składniki
- 480g fasoli czerwonej (2 słoiki po 240 g netto)
- 2 cebule
- 60g orzechów nerkowca
- 50g bułki tartej
- olej do smażenia
- czubata łyżeczka soli kala namak
Kotlety z fasoli – przygotowanie
- Cebulę kroję w piórka.
- Rozgrzewam patelnie polaną olejem.
- Smażę cebulę, aż nie stanie się złota.
- Rozdrabniam lekko fasole w blenderze, nie może być gładką masą. Konsystencja powinna być gęsta ale nadal fasola musi być w kawałkach.
- Orzechy nerkowca mielę w młynku do kawy i wsypuję do fasoli.
- Dorzucam także łyżeczkę soli kala namak.
- Mieszam całą masę.
- Z masy formuję kształty kotletów.
- Obtaczam je w bułce tartej.
- Rozgrzewam patelnie razem z olejem, po czym smażę na nim kotlety z obu stron.
- Kotlety z fasoli można upiec lub usmażyć, tak jak ja.
Czy mozna usmazyc kotlety z pasternaku-to babcia mi usmazy chociaz te z fasoli tez wygladaja smacznie.
Czy mozna zrobic kotlety z ciecierzycy,bo dosc mam mielonych? Te na pewmno sa super.
A co z tą bułka tartą?
Tak jak jest napisane w przepisie, obtoczyć w niej kotlety a później usmażyć na patelni.
Brawo! Taka mlodziutka a taka zdolna 😉 Czytam bloga Twojej mamy a teraz i Twojego 😉 Nie jestem weganka ale ograniczam spożycie mięsa do minimum, bardzo podobaja mi się przepisy które dodalas bo są proste i nie zajmują dużo czasu a to dla mnie bardzo ważne. Oby tak dalej, będę obserwować,powodzenia!
Monika – Bardzo pani dziękuję! Staram się bardzo, gotuje całymi dniami i miło mi że Pani się spodobało 🙂 zależy mi na tym by przepisy były proste, szybkie i smaczne 😀
Szata graficzna super, przypadly mi do gustu blogowe kolory, podoba mi sie 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.