Przejdź do treści

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli

Dzisiaj przygotowałam przepis na kotlety z fasoli. Najlepsze są przepisy łatwe do wykonania i do tego pyszne. Dlatego prezentuje wam moje czerwone kotlety z fasoli. Napiszę, że można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni z olejem. Polecam piec je wtedy, gdy chce się ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, a nadal chce się zjeść coś smacznego. Smażone kotlety są chrupiące, co też może kusić jeszcze bardziej. Kotletów można usmażyć dużo i podgrzać później np. w opiekaczu. Ja lubię robić sobie z nich śniadanie na drugi dzień, nie muszę wtedy jeść kanapek.

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli – składniki

  • 480g fasoli czerwonej (2 słoiki po 240 g netto)
  • 2 cebule
  • 60g orzechów nerkowca
  • 50g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • czubata łyżeczka soli kala namak

Kotlety z fasoli – przygotowanie

  1. Cebulę kroję w piórka.
  2. Rozgrzewam patelnie polaną olejem.
  3. Smażę cebulę, aż nie stanie się złota.
  4. Rozdrabniam lekko fasole w blenderze, nie może być gładką masą. Konsystencja powinna być gęsta ale nadal fasola musi być w kawałkach.
  5. Orzechy nerkowca mielę w młynku do kawy i wsypuję do fasoli.
  6. Dorzucam także łyżeczkę soli kala namak.
  7. Mieszam całą masę.
  8. Z masy formuję kształty kotletów.
  9. Obtaczam je w bułce tartej.
  10. Rozgrzewam patelnie razem z olejem, po czym smażę na nim kotlety z obu stron.
  11. Kotlety z fasoli można upiec lub usmażyć, tak jak ja.

7 komentarzy do “Kotlety z fasoli”

  1. Czy mozna usmazyc kotlety z pasternaku-to babcia mi usmazy chociaz te z fasoli tez wygladaja smacznie.

  2. Tak jak jest napisane w przepisie, obtoczyć w niej kotlety a później usmażyć na patelni.

  3. Brawo! Taka mlodziutka a taka zdolna 😉 Czytam bloga Twojej mamy a teraz i Twojego 😉 Nie jestem weganka ale ograniczam spożycie mięsa do minimum, bardzo podobaja mi się przepisy które dodalas bo są proste i nie zajmują dużo czasu a to dla mnie bardzo ważne. Oby tak dalej, będę obserwować,powodzenia!

  4. Monika – Bardzo pani dziękuję! Staram się bardzo, gotuje całymi dniami i miło mi że Pani się spodobało 🙂 zależy mi na tym by przepisy były proste, szybkie i smaczne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *