Zrobiłam pyszne wegańskie kluski z ziemniaków. Moje dzisiaj przygotowane na obiad kluski z ziemniaków są miękkie, pyszne, sycące i dość delikatne. Powstały wyłącznie z ziemniaków, mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Takie klasycznie polskie kluski z ziemniaków nazywane również szarymi kluskami lub przecierakami znam od zawsze z domu mamy i babci. Można podawać je ze smażoną cebulką lub sosami. Czytając mój przepis, może was zdziwić duża ilość cebuli. Kluski z ziemniaków podałam razem ze smażoną cebulą na wegańskim maśle, bo uwielbiam je w takim połączeniu, zwłaszcza jeśli dodam jeszcze sosu sojowego! Jeżeli jednak nie lubisz takiego połączenia, w co szczerze wątpię, bo jeszcze nie poznałam osoby, która pogardziła by kluskami z masełkiem i cebulką 😉 to możesz zmienić cebulę na dowolny sos. Zapraszam na wegańskie kluski z ziemniaków czyli ziemniaczane szare kluchy!
Kluski z ziemniaków
Kluski z ziemniaków – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/3 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1 niepełna szklanka mąki ryżowej
- 5 łyżek oleju do gotowania klusek
- 4 płaskie łyżki masła lub oleju do smażenia cebuli
- 5-6 cebul
Kluski ziemniaczane – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie przekładam masło lub olej, cebulę smażę na maśle aż będzie złota.
- Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach w melakserze lub na tarce.
- Ziemniaki przekładam do sitka, wkładam sitko do miski i czekam około 15-20 minut aż puszczą nadmiar wody.
- Ziemniaki przekładam do czystej miski.
- Dodaję obie mąki i skrobię z dna miski z dociekniętą wodą (jeżeli nie ma skrobi na dnie należy dodać 4-5 łyżek dodatkowo skrobi ziemniaczanej).
- Zakładam rękawiczki i dokładnie mieszam ręką.
- Masa powinna być gęsta ale w miarę gładka i łatwa do kładzenia łyżką. Jeżeli taka nie jest, dodaję trochę mąki lub trochę odlanej wcześniej wody.
- W dużym garnku gotuję wodę, solę i wlewam kilka łyżek oleju.
- Kluski nabieram poziomo na łyżkę (tak by dosięgały 1/3 łyżki) i z wkładam je delikatnie do wody. Co kilka wrzuconych klusek moczę łyżkę w wodzie, do której aktualnie wrzucam kluski. Staram się je nakładać w szybkim tempie aby wszytskie ugotowały się równo.
- Kluski gotuję około 2 minuty. Gotują się one bardzo szybko więc należy nie odchodzić od garnka z aktualnie gotującymi się kluskami. Po 2 minutach kluski próbuję, czy już dobrze się ugotowały (nie są surowe).
- Życzę smacznego! Moje proste i pyszne kluski z ziemniaków podaję razem ze smażoną cebulą!
woow yumi…❤
Pycha uwielbiam 😍 u nas w Wielkopolsce to się mówi „szare kluski” i do tego obowiązkowo serwowana gotowana kiszona kapusta okroszona smslcem lub zasmarzana. 😊
Najlepsze na świecie 😍
Uwielbiam je 😋😋😋 są od zawsze u mnie w rodzinie, kiedyś posypywałam je pokruszonym twarogiem, teraz kiedy jestem weganką zjadam je z pokrojoną kapustą kiszoną. Są mega! 👍💪
Ale bym zjadła😋😋😋
prawdę warto spróbować 😊 do klusek dodać podsmażoną cebulkę i pokrojoną kapustę kiszoną 😋😋
Możliwość komentowania została wyłączona.