Dla odmiany przepis na kluski z ziemniakami. Moja rodzina uwielbia kopytka i inne tego typu kluski na bazie ziemniaków. Często jadamy kluski z ziemniaków razem z wegańskim masłem i sosem tamari albo z sosem pomidorowym. Niby dziwne połączenie, jednak zapewniam, że jest pyszne! Często pojawia się pytanie: z czym zjeść takie kluski? Więc pokażę jeszcze kilka moich pozycji z czym można je jeść, Na przykład z podsmażoną bezglutenową bułką tartą, wegańskim masłem i poszatkowanym tofu. Albo z podsmażoną cebulką, olejem i solą. Jeżeli lubicie to można tez zjeść kluski z wegańskim smalcem lub na słodko polane wegańskim jogurtem i syropem klonowym. W wersji po polsku z groszkiem i marchewką. Zawsze uwielbiałam wszelkie kluski. I jak mama się mnie pytała, jakie kluski wolę, mówiłam, że jest mi to obojętne, ale ważne jest to, by miały w sobie dużo ziemniaków i żeby było ich generalnie dużo. Też tak macie? Zapraszam serdecznie na mój przepis na kluski z ziemniakami czyli nasze tradycyjne kopytka.
Kluski z ziemniakami
Kluski z ziemniakami – składniki
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mieszanki bezglutenowej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Kluski z ziemniakami – przepis
- Ziemniaki obieram, gotuję i studzę.
- Przeciskam ziemniaki przez prasę lub maszynkę do mielenia.
- Zakładam rękawiczki
- Do ziemniaków wsypuję mąkę i mieszam rękami.
- Odrywam porcję ciasta i formuję wałki.
- Odcinam kluski na około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkową porcją mąki.
- Kopytka ziemniaczane gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
- Moje domowe kluski z ziemiankami czyli pyszne kopytka są gotowe!