
Na blogu dzisiaj pyszne wegańskie kluski jaglane. Zawsze moje przepisy na kluski zawierały w sobie ziemniaki. Tym razem przygotowałam jednak trochę inną propozycję, która jest mniej kaloryczna niż taka typowa z dużą ilością kartofli. Są to moje pierwsze kluski jaglane, takie zrobione z kaszy zamiast tradycyjnie z ziemniaków i skrobi jak kluski śląskie lub kopytka. Bardzo lubię wszelkie kluski, dlatego często przygotowuję je w różnych wariantach smakowych. Każde są inne. Jakie kluski najbardziej lubisz? Na moim blogu pokazywałam już wiele klusek Na nie również serdecznie zapraszam. Mogą ci również posmakować
Zrobiłam dzisiejsze kluski, tak jak zazwyczaj, z wędzonym tofu w składzie lub naturalnym. Często używamy go w kluskach ponieważ, skoro i tak mają w sobie dużo węgli, to niech też mają dużo białka i fajny smak.
Kluski jaglane
Kluski jaglane – składniki:
- 1 kubek kaszy jaglanej
- 3 opakowania naturalnego tofu (po 180-200 g każde)
- 1 kubek mąki ziemniaczanej
- 1/2 kubka mąki – najlepiej mieszanki bezglutenowej
- sól
Kluski jaglane – przepis:
- Kaszę jaglaną gotuję. Przypominam na 1 kubek kaszy potrzeba 2,3 kubka wody.
- Tofu szatkuję w melakserze na bardzo drobno lub bardzo dokładnie rozgniatam widelcem.
- Kaszę jeszcze gorącą mielę w maszynce do mielenia, często też tak mielę tofu.
- W każdym razie mieszam zmieloną kaszę z tofu, solą, mąką i skrobią.
- Nakładam rękawiczkę i całość dokładnie mieszam.
- Z masy roluję długie wałki i kroję je na ukos w kształt typowy dla klusek leniwych.
- Zagotowuję duży garnek z wodą.
- Kluski gotuję około 1-2 minuty po wypłynięciu.
- Smacznego, wegańskie kuśki jaglane są bardzo smaczne, można je podawać na słodko i słono!
Zrobiłaś mi taką ochote, że też dzisiaj zrobiłam, dzięki za przepis!
Przepyyyszne

Wyglądają świetnie, muszę wypróbować przepis w najbliższych dniach
kluski wyglądają zacnie
Zrobiłaś mi taką ochote, że też dzisiaj zrobiłam, dzięki za przepis!
No to robimy….
Czym można zastąpić skrobie ziemniaczana?
Monika – Można zastąpić mąką kukurydzianą lub tapioką.
Możliwość komentowania została wyłączona.