A teraz, zupełnie inne niż zwykle kluski gryczane wegańskie, bezglutenowe w typie klusek leniwych. Muszę przyznać, że smakują one dość intensywnie i nieco odmiennie od zwyczajnych klusek pszennych czy ziemniaczanych. Najpopularniejsze są chyba kluski śląskie i kopytka, ona tradycyjnie przygotowane z ziemniaków. Dzisiaj pokazuję moje kluski gryczane, które są bardzooo smaczne! Zamiast ziemniaków posiadają one jednak w swoim składzie tofu wędzone i ugotowaną kaszę gryczaną, które równie dobrze zagęszczają konsystencję ciasta na kluski. Jakie kluski najbardziej lubisz? Ja uwielbiam i zawsze zjadam w dużych ilościach właściwie wszystkie! Najlepiej z wegańskim masełkiem, sosem sojowym i smażoną cebulą 😉 Zapraszam na mój pyszny przepis 🙂
Kluski gryczane
Kluski gryczane – składniki:
- 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 100 g tofu wędzonego lub naturalnego
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- trochę mniej niż 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub mieszanki bezglutenowej + do posypania blatu
- sól i pieprz
Kluski gryczane – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Gotuję kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
- Tofu rozgniatam ręcznie widelcem lub w melakserze.
- Cebulę, kaszę gryczaną, sól i tofu przekładam do jednej miski.
- Zakładam gumową rękawiczkę i wszystkie składniki dokładnie mieszam aż uformują się w zwartą, dużą grudę.
- Ciasto rozdzielam na 2 lub 4 części (jak będzie mi łatwiej formować z masy wałki).
- Blat posypuję mąką i z ciasta kręcę wałki które potem tnę na ukos nożem (pozostałe kawałki/ek będzie do tego czasu suchy i nie da się z niego już kręcić wałków. Wtedy leję na niego trochę wody i z powrotem dokładnie ugniatam).
- W dużym garnku zagotowuję wodę i gotuję w niej kluski do 2 minut po wypłynięciu. Smacznego!
Są przepychota, zwłaszcza z sosem pieczarkowym 😋
Zrobię jutro 🙂
Oj, musimy spróbować 😍
Ale bym jadła 😋
😲❤️❤️❤️
Akurat dzisiaj na obiad miałam (nie pierwszy raz z resztą) z pieczarkami w śmietanie 😋
Ale bym jadła 😋!
Możliwość komentowania została wyłączona.