No to siup, na blogu ląduje pyszna wegańska kasza gryczana z papryką. Postanowiłam, że ugotuję dzisiaj coś z kaszą gryczaną, ponieważ już bardzo dawno jej nie pokazywałam. Kasza jaglana, gryczana, owsiana i ryż – na nich się wychowałam i często przygotowuję coś z ich udziałem. Dlatego też uznałam, że kasza gryczana z papryką i passatą będzie idealna! Odkąd byłam mała, bardzo lubiłam paprykę. Moja mama dlatego często robiła mi z nią zupy, na przykład taką z pomidorami, którą wspólnie nazywałyśmy specjalną zupą paprykową. Dla mnie, ten sos paprykowy jest czymś właśnie na wzór takiej zupy, tego smaku, który pamiętam. Dzisiaj zmieszałam razem ze sobą paprykę, pomidory z puszki, czosnek, cebulę i passatę pomidorową. Z potrzeby konsystencji, całość zagęściłam koncentratem. Dlatego ten właśnie sos jest pyszny, bardzo wyrazisty w smaku, bogaty i zdrowy. Zapraszam na mój przepis, bo dzisiaj kasza gryczana z papryką!
Kasza gryczana z papryką
Kasza gryczana z papryką – składniki:
- 4 papryki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 czubatej łyżeczki czosnku w proszku lub 3 ząbki czosnku
- 500g kaszy grzanej (do podania)
Kasza gryczana z papryką – przepis:
- Cebulę obieram i kroję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Papryki kroję w średnio grube kawałki.
- Paprykę wkładam na patelnie z papryką i smażę ją tak długo, aż puści sok i zacznie robić się miękka. Zazwyczaj zajmuje to około 20 minut na małym gazie.
- Do papryki dodaję pomidory, passatę, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i czosnek.
- Całość mieszam i podgrzewam jeszcze przez 5 minut.
- Gotuję kaszę gryczaną.
- Całość podaję razem! Moja kasza gryczana z papryką jest gotowa do zjedzenia!
Pyszne połączenie 😋
Wygląda tak pięknie, że ślinka cieknie 🙂
Fantastyczny tekst Brawo! szczegolnie spodobala mi sie szata graficzna twojego bloga 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.