Proszę, to moja młoda kapusta z pomidorami na gęsto, taka niby klasyczna, niby nowa. Muszę się przyznać, że ta właśnie kapusta z pomidorami na gęsto wcale nie miała zostać przeze mnie przygotowana w taki sposób, jaki został podany w przepisie. Chciałam zrobić dla rodziny kapustę w jakiś sposób i bez planu zaczęłam kroić kapustę. Niestety, wtedy jednak się zamyśliłam i zupełnie źle ją pokroiłam. No ale cóż, uznałam że nie ma co jej wyrzucać, kiedy może powstać z niej inne, pyszne danie. Więc jak pomyślałam, tak zrobiłam. Ponieważ kupiliśmy ostatnio passatę, uznałam że taki właśnie przepis, prosty i pyszny, będzie idealny. Pod jaką postacią najbardziej lubisz kapustę? Z moich przepisów na blogu, które w jako składnik główny posiadają kapustę, zaliczają się: wegańska młoda kapusta na gęsto, sałatka z kapusty pekińskiej, sałatka z czerwonej kapusty oraz ta właśnie, młoda kapusta z pomidorami na gęsto. Każdy znajdzie coś pysznego dla siebie!
Kapusta z pomidorami na gęsto
Kapusta z pomidorami na gęsto – skład:
- 1 kapusta
- 500 ml passaty
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- 1 szklanka wody
- 4 listki laurowe
- 7 ziół angielskich
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
Kapusta z pomidorami na gęsto – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję w ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
- Kapustę przekrawam na pół.
- Każdą połówkę kroję w poprzek na cienkie paski.
- Do garnka przekładam usmażoną cebulę, wlewam passatę, szklankę wody, dodaję listki laurowe, paprykę i zioła angielskie.
- Całość gotuję około 15-20 minut, by kapusta była miękka.
- Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam.
- Życzę smacznego, młoda kapusta z pomidorami wyszła pyszna!