Dzisiaj prosty i mega szybki przepis, jak ugotować bób. Nasza rodzina często jada bób zarówno latem, jak i zimą. Kiedy nie jest akurat sezon na świeży, to gotujemy mrożony. Na koniec sezonu mrozimy duże jego ilości, tak z 70-100 kg ;). Prawdziwi z nas bobożercy! Czasem jadany jest sam, czasem z dodatkami takimi jak papryczki chili, olej, sól czy jako składnik dania obiadowego z makaronem lub ryżem na przykład. Kiedy zaczyna się na sezon na bób i ktoś z domowników przywiezie świeży w foliowym opakowaniu, w kuchni robi się zebranie i wszyscy czekają, aż się ugotuje. Czuć niecierpliwe oczekiwanie. Każdy z nas woli także inną twardość bobu, co zmienia czas jego gotowania. Moja mama – twardszy i zielony, taki chrupiący. Babcia – mocniej podgotowany, wręcz brązowy, a ja wersję pośrednią. Dlatego nie tylko dodatki, jak i miękkość bobu każdy z nas dostosowuje sobie indywidualnie 🙂
Jak ugotować bób
Jak ugotować bób – składniki:
- bób świeży lub mrożony (na zdjęciu użyłam 0,5 kg)
- mały garnek wody
- opcjonalnie sól
Jak ugotować bób – przepis:
- Do garnka wlewam wodę. Na oko trochę więcej niż szykuję bobu.
- Pod garnkiem włączam gaz i czekam aż woda się zagotuje.
- Wrzucam do niej bób. Jeżeli jest świeży, będzie się gotował około 5 min. Jeśli mrożony, trochę dłużej.
- Odcedzam bób lub odlewam całą wodę z garnka. W innym przypadku bób, który zostanie się w wodzie rozgotuje się na papkę.
- Ugotowany bób jest gotowy do podania z dowolnymi dodatkami! Z jakimi ty go najchętniej jadasz?