Dzisiaj mam dla was przepis na hummus z kalafiora pieczonego, pysznego takiego mniam! Zastanawiałam się czy wegański hummus z kalafiora będzie ciekawym pomysłem i czy godnie otworzy drugą setkę przepisów na blogu. Doszłam do wniosku, że tak. Jest wegański, pyszny i zdrowy. Już było kilka przepisów na hummusy: hummus z batatów, makaron z hummusem, hummus z pietruszką oraz hummus z wędzoną papryką. Także, nie jest on pierwszy i na pewno nie ostatni. Hummus można przygotować z wielu składników, jest pole do eksperymentów. A ty jak hummus najbardziej lubisz? Ten dzisiejszy domowy, wegański i aromatyczny hummus zrobiłam z pieczonego kalafiora, na który przepis pojawił się już na blogu i to całkiem niedawno. Bardzo, bardzo lubię hummusy. A ten smakuje wyśmienicie! Kiedy akurat zrobię za dużo hummusu i już nie ma na niego chętnych, rozrzedzam go delikatnie mlekiem kokosowym lub bulionem i podaję z makaronem. Też robisz tak czasem? Zapraszam na 101 u mnie przepis na hummus z kalafiora 🙂
Hummus z kalafiora
Hummus z kalafiora – składniki:
- 2 szklanki pieczonego kalafiora
- 1 odsączony słoik ciecierzycy (240g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka pasty tahina (tahini)
- sól do smaku
Hummus z kalafiora – przepis:
- Odlewam ciecierzycę, wkładam do blendera razem z kalafiorem. Dodaję wyciśnięty sok z cytryny, sól, obrany czosnek i pastę tahina.
- Miksuję hummus na gładką masę.
- Mój wegański hummus z kalafiora jest gotowy do podania, szybko i pysznie!
Wygląda obłędnie. Ciekawe czy dam radę zrobić… Trzymaj kciuki 🙂
Uwielbiam wszystkie hummusy! Ale z kalafiorem jeszcze nie próbowałam. Koniecznie muszę zrobić!
Możliwość komentowania została wyłączona.