Dzisiaj przepis trochę inny niż zwykle, a mianowicie hummus z batatów, wegański rzecz jasna. Hummus z batatów co prawda, jest bardziej skomplikowany i angażujący w wykonaniu, od innych hummusów ale i tak jest go naprawdę warto zrobić. Przygotowałam go, jak sama nazwa wskazuje, z pieczonego batata. Batat będący słodkim ziemniakiem idealnie pasuje do ciecierzycy i hummusu. Podczas miksowania rozrzedzi lekko ciecierzycę i sprawi, że hummus będzie miał kremową konsystencję. Lubicie hummus? U mnie na blogu powstało już kilka hummusów i będzie ich jeszcze znacznie więcej. Pokazywałam chociażby hummus z pietruszką, hummus z ciecierzycy i wędzoną papryką, oraz makaron z hummusem. Często hummusy jemy na kanapkach. Zawsze robimy większe porcje hummusu domu i bierzemy go ze sobą na wyjazdy, czy w podróże samochodem. A wy? Jak często jecie hummusy? Zazwyczaj robicie, czy kupujecie w sklepie? My trochę kupujemy a trochę robimy. Zależy czy mamy dostęp do blendera. Jednak muszę przyznać, że zawsze hummus robiony w domu, własnoręcznie, jest o wiele smaczniejszy niż kupiony, które najczęściej albo są bez smaku, kwaśne albo po prostu niesmaczne. Gdy samemu przygotowuje się hummus lub inną pastę na kanapki, to można użyć takich dodatków, jakie najbardziej się lubi na przykład wędzoną paprykę, natkę pietruszki, koperek, bazylię, bataty, marchew, dynie czy suszone pomidorowy. I w ten wyczarować można hummus taki, jaki się najbardziej lubi. Zapraszam na przepis na hummus z batatów, który nam bardzo smakuje!
Hummus z batatów
Hummus z batatów – składniki:
- 1 batat
- 350g ciecierzycy ugotowanej (u mnie to 1 słoik)
- 1 cebula
- 4 łyżeczki tahiny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 gałązka rozmarynu
- sól do smaku
Hummus z batatów – przepis:
- Batata przekrawam na pół lub nakłuwam tylko widelcem.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i batata wkładam na blaszkę do pieczenia. Piekę przez 25-35 minut, musi być miękki po nakłuciu.
- Batata zostawiam na chwilę do ostudzenia i obieram.
- Cebule kroję i podsmażam na łyżce oleju na złoty kolor.
- Przekładam obranego batata, odlana na sicie ciecierzycę, 1 łyżeczkę soku z cytryny, cebulę, tahinę, obrany czosnek, olej, kilka kawałków listków rozmarynu do blendera. Miksuję na gładką masę.
- Mój hummus z batatów przekładam do miski i posypuję sezamem – jest gotowy!
Pingback: Hummus z kalafiora - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.