Przejdź do treści

Gołąbki z kaszą gryczaną

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną
Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną

Dzisiaj na moim blogu przepis na gołąbki z kaszą gryczaną. Przygotowałam moje pyszne gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i suszonymi grzybami. Wiem wiem, inne gołąbki na moim blogu pojawiły się około 3 dni temu, więc teraz powinno być coś innego. Jednak tamte właśnie, gołąbki z ryżem i kukurydzą zasmakowały mi tak bardzo, że zachęciły mnie, aby zrobić gołąbki ponownie. Tym razem zupełnie inną wersję. Na moim blogu można znaleźć różne przepisy z połączeniem składników: kasza gryczana + pieczarki. To dlatego że to połączenie jest po prostu przepyszne! Staram się, aby moje przepisy były jak najsmaczniejsze, uznałam że to połączenie znowu powinno się pojawić. Z czym najczęściej jecie kaszę gryczaną? Ja chyba właśnie z sosem grzybowym albo w chwili, kiedy nie ma się pod ręką żadnych pieczarek, po prostu z sosem pomidorowym albo olejem. Zapraszam na mój przepis!

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną – składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 słoik ugotowanej czerwonej fasoli (240g)
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 małe cebule

Gołąbki z kaszą gryczaną – przepis:

  1. Gotuję 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej w 3,5 szklanki wody.
  2. W młynku do kawy mielę suszone grzyby.
  3. Pieczarki oczyszczam.
  4. Pieczarki szatkuję ręcznie albo w melakserze.
  5. Do malaksera wkładam fasolę z zalewą i miksuję na jednolita masę.
  6. Cebulę obieram i również szatkuję.
  7. Na patelnię wlewam olej. Zaczynam podsmażać na nim cebulę. Gdy cebula zacznie się robić brązowa, wsypuję pieczarki i podsmażam je razem.
  8. Do dużej miski wsypuję kaszę gryczaną, trochę soli, cebulę razem z grzybami, fasolę zmiksowaną i zmielone w młynku grzyby.
  9. Nakładam rękawiczkę i wszystko dokładnie mieszam.
  10. Z masy formuję kulki i zawijam je w kapustę.
  11. Na dno garnka wkładam 2 liście kapusty i układam na nim wszystkie gołąbki.
  12. Wlewam wodę po gotowaniu kapusty do gołąbków. Tyle, aby sięgnęła wyżej niż do połowy gołąbków.
  13. Wszystkie gołąbki gotuję około 30 min.

Pozdrawiam VegeMi.pl