Dzisiaj pokażę jak zrobić flaczki z boczniaków wegańskie i bezglutenowe w sam raz na obiad. Flaczki z boczniaków są idealną alternatywą dla wszystkich wegan i wegetarian. Jeżeli nie jadasz tak jak ja tradycyjnych flaków z kuchni polskiej, to tym razem nie musisz się obawiać i szykuj łyżkę. Ponieważ flaczki z boczniaków są znacznie delikatniejsze w smaku, aromatyczne, pomidorowe. Dodam, że przede wszystkim są takie jakby „lekkie w smaku” oraz nie czuje się po nich ciążenia na żołądku. Chociaż nazwa może mylić, przepis ten jest prosty i szybki w wykonaniu a co ważne bezmięsny i żadne zwierzę nie ucierpiało. Flaczki z boczniaków są idealny zamiennikiem flaków wołowych lub wieprzowych, to zdrowe i smaczne danie w wersji warzywnej.
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków – składniki:
- 2 x 500 g boczniaków
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 litry wody
- 1 lub 2 paczki przyprawy do flaków (mieszanka ze sklepu)
Flaczki z boczniaków – przepis
- Obieram 2 cebule kroję w kostkę.
- W garnku podsmażam cebule aż staną się złote.
- Obieram pietruszkę i marchewki, po czym ścieram je na tarce w paski.
- Marchewki podsmażam razem z cebulą.
- Boczniaki rozrywam dzieląc je na podłużne paski.
- Do garnka z warzywami dodaję 3 litry wody oraz 1 lub 2 paczki przyprawy do flaków.
- Gotuję do miękkości średnio 20 minut.
- Na sam koniec dodaję boczniaki. Duszę 5 minut, dokładam koncentrat i mieszam.
- Gotowe, flaczki z boczniaków wegańskie są gotowe do jedzenia!