Dzisiaj, przychodzę z przepisem na fasolę z warzywami. Jestem wyjątkowo zadowolona z tego dania, ponieważ fasola z warzywami bardzo mi smakowała, jest aromatyczna i sycąca. Pyszne chrupiące tofu, słodka podsmażona marchewka, wędzona papryka i karmelizowana cebulka. To idealne połączenie! Przepis nie jest skomplikowany więc fasola z warzywami uda się każdemu. Trzeba tylko namoczyć fasolę przez kilkanaście godzin, najlepiej przez całą noc (około 10 godzin). Do krojenia cebuli i marchewki użyłam melaksera co znacznie ułatwiło mi szatkowanie. Ponieważ u nas w domu fasola jest często podawana na różne sposoby to chciałam aby moja fasola z warzywami miała bardzo intensywny smak. Udało się, więc zapraszam na mój przepis na fasolę w warzywami, taką wersje wegańskiej fasoli bolognese.
Fasola z warzywami
Fasola z warzywami – składniki:
- 400 g suchej, drobnej fasoli
- 4 marchewki duże
- 3 duże cebule
- 250g koncentratu pomidorowego
- 4 paczki wędzonego tofu (po 180-200 g każda)
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka czubata wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czubata sody
- sól i pieprz
Fasola z warzywami – przepis:
- Wieczorem zalewam fasolę ciepłą wodą, dodaję sodę, mieszam. Zostawiam na noc do napęcznienia.
- Rano odcedzam fasolę na sicie i płuczę pod bieżącą wodą. Wsypuję do garnka i nalewam wody tak by sięgała z 4 centymetry nad fasolę.
- W melakserze szatkuję obraną marchew i cebulę i odsmażam na patelni z 2 łyżkami oleju. Dodaję do gotującej się fasoli. Wsypuję też paprykę wędzoną. Przykrywam pokrywką.
- W tym czasie tofu kroję w drobna kostkę i podsmażam na patelni aż będzie dobrze przypieczone.
- Tofu i koncentrat dodaję do garnka z fasolą. Mieszam.
- Mam nadzieję że to danie zasmakuje wam tak bardzo jak mnie. Fasola z warzywami jest pyszna i pachnie pięknie dzięki papryce wędzonej i tofu.
A co ta soda tu powoduje?
Ewcia – soda dodana do moczenia sprawia że po gotowaniu skórka fasoli jest bardziej miękka i delikatna.
Możliwość komentowania została wyłączona.