Dzisiaj u mnie wegańska fasola z pomidorami taka rozgrzewająca na zimę. Fasola z pomidorami jest klasycznym, znanym i lubianym daniem. Jest po prostu pyszna. Można doprawić ją sobie ostrzej lub łagodniej. Jak kto woli. Mój tata uwielbia fasolę oraz pomidory. Więc uznałam, że zrobię ten przepis specjalnie pod jego gust. Fasolę w tym przepisie zalewam na noc, żeby była miękka, ponieważ wykorzystałam fasolkę perłową suszoną. Można też użyć gotowej fasoli z puszki czy słoika, jednak potrzebnych będzie co najmniej 5 słoików. W tedy nie trzeba czekać ale smak też jest inny. Moja fasola z pomidorami jest bardzo wyrazista i aromatyczna. Powiem też, że banalna w zrobieniu i pomijając etap namaczania fasoli przez noc, także jest bardzo szybka do zrobienia. Serdecznie zapraszam fasola z pomidorami w moim wydaniu.
Fasola z pomidorami
Fasola z pomidorami – składniki:
- 300 g drobnej białej fasoli
- 500ml wody
- 3 cebule
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka płatków papryki albo chili
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oleju
Fasola z pomidorami – przepis:
- Fasolę zalewam wodą i zostawiam na noc do namoczenia.
- Rano, odlewam na sicie fasolę i płuczę pod kranem zimną wodą.
- Obieram cebulę i szatkuję w melakserze.
- Na patelnię wlewam olej i smażę aż będzie złota.
- Do fasoli wlewam świeżą wodę, podsmażoną cebulę i paprykę wędzoną.
- Gotuję całość, aż fasola zrobi się miękka.
- Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i zagotowuję.
- Fasola z pomidorami jest dobrym daniem przez cały rok.
Koniecznie zrobię dla moich małych głodomorów <33
Ehh mogła bym taką jeść codziennie w każdych ilościach
Możliwość komentowania została wyłączona.