Dzisiaj przychodzę z przepisem na fasole w sosie pomidorowym, którą bardzo lubię. Fasola w sosie pomidorowym jest aromatyczna i można ją doprawiać tak, jak się najbardziej lubi. Na ostro, na słodko, bardziej lub mniej kwaśną. Czasami można użyć więcej cebuli, czosnku a nawet jabłka. Fasola w sosie pomidorowym może być bogatsza w chili i wędzoną paprykę, wtedy będzie bardziej słodka z fajnym posmakiem wędzonki. Pokażę wam, jak ją zrobić w mojej wersji, łatwą i smaczną J
Fasola w sosie pomidorowym
Fasola w sosie pomidorowym – składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 słoik czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- około 2-3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- szczypta przyprawy chili
Fasola w sosie pomidorowym– przepis
- Cebulę kroję w piórka.
- Rozgrzewam patelnie razem z olejem.
- Smażę cebulę, aż nie stanie się złota.
- Wrzucam do cebuli pomidory z puszki.
- Dodaję wszystkie przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Duszę przez 15 minut.
- Dodaję fasolę ze słoika.
- Fasola w sosie pomidorowym jest gotowa.
Pingback: Sos pomidorowy z fasolą - przepis Vegemi.pl
Pyszne danie!! Polecam i dziękuję za przepis 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.