Dzisiaj u mnie w końcu na blogu ciecierzyca z pomidorami. Ponieważ wychowałam się na ciecierzycy z pomidorami, fasoli w różnych sosach i soczewicach w wielu smakach, to są to dla mnie dania typu comfort food. Czyli takie, przygotowane w tradycyjny sposób i kojarzące mi się natychmiast z domem, kuchnią i jedzeniem mamy. Starsi powiedzieliby, że mają one dla mnie sentymentalne konotacje, pewnie tak jest. Ciecierzyce uwielbiam, nie raz wyjmuję z szuflady słoik z ugotowaną ekologiczną ciecierzycą, odlewam z niej zalewę i zjadam na sucho prosto z opakowania. Pamiętam jak kiedyś w drzwiach mojego pokoju staną tata i pyta się: jak daję radę jeść samą suchą ciecierzycę, no i czy na pewno nie chcę nic sobie do niej dodać. Wtedy odpowiedziałam: nie, lubię samą, a sos mi tylko ją pobrudzi, wiesz? Hahaha Teraz lubię ciecierzycę z pomidorami, w sosie śmietanowym, w koperkowym, z curry i samą. Polecam mój przepis na ciecierzycę z pomidorami, jest ona bardzo smaczna, szybko się ją przygotowuje i śmiało można doprawiać. Jeżeli wolisz ostre dania, możesz dodać chili w proszku lub więcej wędzonej ostrej papryki. A leżeli nie koniecznie musi ciecierzyca palić w ustach, to polecam wersję podstawową z wędzoną słodką papryką. Zapraszam was na przepis na ciecierzycę z pomidorami.
Ciecierzyca z pomidorami
Ciecierzyca z pomidorami – składniki
- 2 słoiki ciecierzycy – około 480g po ugotowaniu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- sól do smaku
- opcjonalnie – papryka chili w proszku
- 3 łyżki oleju
- 120 g koncentratu pomidorowego
Ciecierzyca z pomidorami – przepis
- Słoiki z ugotowaną ciecierzycą otwieram.
- Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na niej cebulę, aż będzie złota.
- Otwieram puszki z pomidorami i dodaję do cebuli.
- Dosypuję wędzoną paprykę, opcjonalnie chili i sól do smaku
- Duszę około 15 minut.
- Dodaję ciecierzycę wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy
- Dokładnie mieszam i podgrzewam do zagotowania.
- Ciecierzyca z pomidorami jest gotowa, to wersja najprostsza i bardzo smaczna.