Dzisiaj pokażę wam wegański budyń waniliowy w domowym wydaniu z kaszy jaglanej. Uznałam, że przepis na budyń waniliowy będzie świetnym pomysłem, ponieważ jeszcze nigdy nie pokazałam żadnego przepisu tego typu! No może pomijając kisiel 🙂 Przepis ten jest prosty i przepyszny, do tego zdrowy, ciekawy i przyjemny do wykonania. Zawsze fajniej jest zrobić sobie taki budyń wegański w domu, niż przygotowywać go z gotowych saszetek i zastanawiać się co tam do nich producent wsypał. Chociaż wymaga przygotowanie budyniu wegańskiego o wiele więcej pracy, to jednak polecam zmobilizowanie się do pójścia do kuchni. Jeżeli lubicie dodatki do budyniu, możecie dodać najróżniejsze syropy owocowe, musy, dżemy lub marmolady. Z waniliowym budyniem bardzo fajnie się skomponują dodając mu owocowego kopa!
Budyń waniliowy z kaszy jaglanej
Budyń waniliowy z kaszy jaglanej – składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka naturalnego (ja używam sojowego waniliowego)
- 2 łyżki cukru lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- 2-3 łyżki masła wegańskiego
- syrop owocowy do polania
Budyń waniliowy z kaszy jaglanej – przepis:
- Kaszę jaglaną płuczę dokładnie na sicie i przelewam wrzątkiem.
- Zagotowuję mleko i wsypuję przelaną kaszę oraz dodaję 3 łyżki tłuszczu.
- Gotuję aż kasza stanie się miękka.
- Dodaję cukier waniliowy i syrop klonowy.
- Całość dokładnie blenduję na gładką masę w razie potrzeby dolewam jeszcze mleka.
- Budyń przekładam do miseczek i zostawiam w temperaturze pokojowej aż do wystygnięcia. Potem wstawiam je do lodówki.
- Całość podaję z owocami, sokiem czy innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!