Wpadłam dzisiaj na pomysł, by zrobić inną zupę niż zwykle. Jest to zupełnie biała zupa czyli popularny krem z białych warzyw. Została ona zrobiona wyłącznie z tytułowych białych warzyw i mleka kokosowego. Nie dość że pięknie wygląda, tak jednolicie i gładko to jeszcze jest pyszna! Przyznaję się, że to moja pierwsza próba zrobienia zupy w jednolitym kolorze. Nie liczę oczywiście innych zup takich jak na przykład zupa dyniowa, która na pewno będzie pomarańczowa lub batatowa czy marchwiowa. Chodziło mi o specjalne dopasowywanie do siebie składników tak, by miały na pewno kolor biały. Na koniec pytanie ode mnie – czy wolisz kiedy zupa jest pod postacią kremu? Czy raczej taką klasyczną z kawałkami warzyw do gryzienia lub makaronem? Zapraszam na przepis na białą zupę czyli krem z białych warzyw.
Biała zupa
Biała zupa – składniki:
- 1 mały kalafior
- 800 g ziemniaków
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 3 pietruszki
- 1/2 selera
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka mleka kokosowego
- koperek lub szczypiorek do posypania
- pestki słonecznika do posypania
Biała zupa – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnię wlewam olej i szklę na nim cebulę (smażę tak długo aż zmięknie ale się nie przyrumieni).
- Obieram pietruszkę, seler i ziemniaki po czym kroję je w kostkę.
- Kalafior dzielę na różyczki.
- Wszystkie składniki wkładam do garnka i wlewam tyle wody, by zakrywała niewielką warstwą wszystkie warzywa.
- Gotuję około 35-40 minut.
- Mikserem ręcznym rozdrabniam całość na gładką masę.
- Dodaję mleko kokosowe oraz sól i pieprz.
- Moja zupa jest gotowa!
Kocham krem z białych warzyw z musem malinowym, mój brat robi świetny 😋😋😋😋😋
Czas na Twoją propozycję 😉
Możliwość komentowania została wyłączona.