Szaleństwo smaku, taka bezglutenowa pizza z wegańskim serem pasuje mi bardzo! W moim domu wciąż cudownie pachnie. A to dlatego że niedawno została wyjęta z pieca pyszna bezglutenowa pizza z wegańskim serem. Już dawno nie jadłam żadnej pizzy a szkoda, bo sama je bardzo lubię. Więc jak zobaczyłam, że mamy dużo wegańskiego sera w lodówce, od razu oczy mi się zaświeciły na myśl o robieniu pizzy. Pizzę z jakimi dodatkami najbardziej lubisz? Moja dzisiejsza powstała razem z wędzonym tofu. Bardzo lubię na niej połączenie tofu i wegańskiego sera! Chociaż moja rodzina chętnie je różne dodatki na pizzy takie jak oliwki, suszone pomidory czy inne warzywa, ja jednak stawiam na wersję tylko z wegańskim serem i tofu. Dlatego właśnie jeżeli chcesz, możesz do mojej dzisiejszej pizzy dodać różne twoje ulubione dodatki!
Bezglutenowa pizza z wegańskim serem
Bezglutenowa pizza z wegańskim serem– składniki:
- 1kg ziemniaków
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie tofu
- 1 łyżeczka bezglutenowej przyprawy do pizzy
- Wegański ser (ja mam marki violife)
- Sos pomidorowy (ja użyłam mojego sosu pomidorowego z czosnkiem)
Bezglutenowa pizza z wegańskim serem – przepis:
- Ziemniaki obieram i gotuję.
- Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie rozgniatam tłuczkiem.
- Do ziemniaków dodaję mąkę ryżową i ziemniaczaną.
- Masę dokładnie mieszam.
- Całość rozkładam na okrągłej i płaskiej naoliwionej blaszce tak, by rogi były bardziej podniesione (jako wałek idący dookoła blaszki).
- Spód wstawiam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 10-15 minut.
- Na gotowy spód nakładam sos, tofu pokrojone w cienkie paski i ser wegański. Jeżeli chcesz, możesz dodać również jakieś swoje ulubione dodatki.
- W piekarniku nagrzanym również do 220 stopni piekę pizzę przez 5-10 minut.
🥰🤩❤
Przynieś na zajęcia ale tylko dla mnie 😂😂
O mniam
Możliwość komentowania została wyłączona.