Pyszna sałatka z czerwonej kapusty. Nie wiedziałam, że sałatka z czerwonej kapusty, a konkretnie właśnie czerwona kapusta, tak bardzo farbuje. Jest to mój pierwszy przepis przygotowany i zamieszczony na blogu z tej właśnie kapusty. Nie wiedziałam, że ona tak mocno farbuje. Dzięki temu, że przez cały czas pomagała mi mama, to nie pochlapałam na fioletowo całej kuchni. Jak można się domyślić, z tej wypowiedzi, polecam zakładać rękawiczki podczas przygotowywania czerwonej kapusty. Pierwszy raz widziałam w kuchni, jak do wody z kapusty wlewa się ocet. To fajna zabawa i eksperyment w kuchni! Z fioletowego, pięknego fioletu robi się nagle kolor jaskrawo różowy. A ty? Jakie dania z czerwonej kapusty najbardziej lubisz? Ja polubiłam tą sałatkę. Słyszałam już od rodziny, że ta jest bardzo smaczna, ale naprawdę jest pyszna! Zapraszam na sałatkę z czerwonej kapusty:
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty – składniki:
- 1 kapusta czerwona
- 2-3 cebule
- 3 spore jabłka
- około 8 ogórków kiszonych
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
- sól i pieprz
Sałatka z czerwonej kapusty – przepis:
- Zdejmuję z kapusty wierzchnie liście.
- Do dużego garnka wkładam kapustę i wlewam tyle wody, aby poziom sięgał ponad połowę wysokości kapusty.
- Gotuję ją około 10 minut (licząc od zagotowania).
- Nakładam rękawiczki i szatkuję kapustę na małe kawałki.
- Ocet mieszam z ksylitolem i wlewam go do kapusty.
- Dokładnie mieszam.
- Obieram 2 cebule.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebule.
- Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę.
- Ogórki również kroję w kostkę.
- Wszystko mieszam razem.
- Moja sałatka jest gotowa! Wystarczy odstawić ją na około 20-30 min.
Pozdrawiam VegeMi.pl
Pingback: Sałatka z kapusty pekińskiej - przepis Vegemi.pl
Pingback: Surówka z młodej kapusty - przepis Vegemi.pl
O matko jaki przepiękny kolor!!<3
Możliwość komentowania została wyłączona.