Dzisiaj moje pyszne kopytka z grzybami. Chociaż pojawiły się już przepisy na różne kluski, to moje kluski z grzybami różnią się od nich nieco. Są one podane razem z sosem grzybowym. Pojawiły się również przepisy na: kluski kopytka, kluski z ziemniakami, pyzy ziemniaczane oraz kluski śląskie. Jakie kluski najbardziej ty lubisz? Czy lubisz grzyby? Na moim blogu pojawiały się też już przepisy na sosy grzybowe, ale napisałam w tym wpisie poniżej przepis na sos oraz na kopytka. Ostatnio zauważyłam to, że często zaczęłam linkować w opisach przepisów, do innych podobnych przepisów. Dopiero teraz się to sprawdza, jak wiecie lub nie ( ci co czytali przepis na mój makaron z oliwkami lub obserwują mnie na facebooku wiedzą) że na moim blogu 2 dni temu już było 100 moich pierwszych przepisów! Ponieważ jest ich już spoko dużo, często linkuję do nich w opisach, aby ułatwić dostęp oraz zainspirować cię innymi wegańskimi przepisami. A nie tylko tym, na który wchodzisz z sieci. Z jakim sosem najczęściej jecie kluski? Zapraszam na kopytka z ziemniakami.
Kopytka
Kopytka – składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ½ lub ¾ szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej na chleb (na przykład Schar mixB)
- opcjonalnie 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej jeżeli ziemniaki są bardzo sypkie.
Kopytka – przepis:
- Ziemniaki gotuję, studzę. Przeciskam przez praskę lub rozgniatam tłuczkiem albo maszynką do mielenia mięsa.
- Do ziemniaków dosypuję mąkę.
- Zakładam rękawiczki i dokładnie mieszam.
- Ciasto kształtuję w wałki i kroję na skos nożem. Staram się, żeby były jak najbardziej podobne do siebie (grubością i szerokością).
- Do garnka wlewam wodę i czekam, aż się zagotuje.
- Wkładam delikatnie kluski i czekam, aż wypłyną na powierzchnię wody. Czekam jeszcze chwile i próbuję czy nie są jeszcze surowe w środku. Jeżeli są jeszcze surowe, gotuję jeszcze przez chwilę.
- Moje pyszne domowe kluski kopytka są gotowe!
Sos grzybowy – składniki:
- 500g pieczarek
- 3 małe cebule
- 200 ml tłustego mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku w proszku
- 5 łyżki oleju
- 1 garść poszatkowanej natki pietruszki lub koperku
Sos grzybowy – przepis:
- Obieram 3 cebule i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Pieczarki czyszczę papierowym ręcznikiem i kroję je w plastry.
- Na patelnię wlewam olej i zaczynam smażyć cebulę, gdy zacznie robić się złota, dodaję pieczarki i podsmażam je razem.
Pozdrawiam Vegemi
VegeMi Smakuje!
I zagryzam wszystko czosnkiem i koperkiem, popijając mlekiem kokosowym 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.