Dzisiaj przygotowana dla Was pasta z pieczonej marchewki. Właśnie ta, dokładnie ta pasta z pieczonej marchewki cieszy się u nas w domu wielką popularnością. Znika szybko i bez zbędnych odgłosów. Zrobiona z pieczonej marchewki z rozmarynem, czosnkiem, olejem i solą. Pyszna, taka lekko skarmelizowana, na którą przepis również pojawiła się na blogu jakiś czas temu. Z jakich warzyw ty najbardziej lubisz pastę na kanapki? Ja z moją rodziną uwielbiamy praktycznie z każdych, byle mocno doprawiona, wyrazista i pyszna. Pieczona marchewka użyta w tym przepisie jest w smaku podobna do pieczonych batatów. Muszę przyznać, że ta pasta jest świetna, strukturę nadały jej pestki słonecznika, kolor marchewka a mocny dodatek smakowy zioła.! Pieczona marchewka idealnie pasuje w połączaniu z ciecierzycą, ze słonecznikiem, ziemniakami lub fasolą. Na moim blogu z pojawiło się już bardzo dużo past do kanapek: pasta z tofu, pasta z ciecierzycy i wędzonej papryki, pasta z soczewicy, podstawowa pasta ze słonecznika, pasta z awokado, hummus z batatów, pasta czekoladowa z awokado i pasta czekoladowa z fasoli. Każdy więc znajdzie coś dla siebie! Zapraszam na pyszny przepis, dzisiaj pasta z pieczonej papryki!
Pasta z pieczonej marchewki
Pieczona marchewka – składniki:
- 5 marchewek
- 25 ml oleju
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
- sól do smaku
Pieczona marchewka – przepis:
- Marchewki obieram.
- Przekrawam je wzdłuż i na pół w mniej więcej połowie marchewki.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
- W tym czasie marchewkę wkładam do dużej miski lub blaszki.
- Polewam marchew olejem, posypuję solą, czosnkiem, pieprzem i listkami rozmarynu.
- Wszystko dokładnie mieszam i przekładam na troszkę większą blachę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia).
- Wkładam blachę do piekarnika i piekę przez 60 minut.
Pasta z pieczonej marchewki
Pasta z pieczonej marchewki – składniki:
- 1 słoik fasoli (240g)
- 5 pieczonych marchewek
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
Pasta z pieczonej marchewki – przepis:
- Cebule kroję i podsmażam na złoto.
- Do miski wsypuję pestki słonecznika do namoczenia. Muszą się moczyć około 2-3 godzin jeśli nie masz blender mocnego. W innym raze nie muszą się moczyć.
- Do malaksera wsypuję pestki odsączone z wody pestki słonecznika, dodaję marchew, odlane na sicie fasole (wodę zachowaj) oraz usmażoną cebulę, czosnek i przyprawy.
- Całość miksuję na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsta dolewam wodę z fasoli.
- Życzę wam smacznego, pasta z pieczonej marchewki jest pyszna!
A jaka fasola jest lepsza do pasty, biała czy czerwona?
Ola – Oby dwie są równie dobre 🙂 Ja użyłam w tym przepisie fasoli białej bo WYDAŁA mi się lepsza. Ale czerwona fasola również bobrze się sprawdzi. PS: Przepraszam bardzo na późną odpowiedź.
Możliwość komentowania została wyłączona.