Dzisiaj przychodzę pokazać mój pieczony kalafior w wersji wegańskiej z przyprawami. Tak z zaskoczenia powstał pieczony kalafior, niespodziewanie i bez planowania. Znalazłam w lodówce kalafiora, o którym już dawno zapomniałam, mama mówi, że są jeszcze dwa w drugiej lodówce 😀 A ja tu się zastanawiałam co dzisiaj ugotować. Mając kalafiora w ręku od razu zakasałam rękawy i zaczęłam go dzielić, mieszać i piec. Mój przepis na pieczonego kalafiora jest łatwy i mało wymagający. Na zdjęciu widzisz, że kalafior na taki lekko czerwony kolor dlatego, że dodałam do niego słodką wędzoną paprykę w proszku. Muszę przyznać, że papryka i kalafior to pyszne połączenie! Jakie warzywo najczęściej pieczesz albo jakie pieczone warzywa lubisz? Na moim blogu pojawił się już przepisy na pieczoną marchew, pieczone pomidory, pieczone frytki i pieczone ziemniaki, na które również serdecznie zapraszam! Zawsze w moim domu znajdą się chętni na pieczonego kalafiora, ziemniaki czy pieczoną marchew. Zapraszam ze smakiem!
Pieczony kalafior
Pieczony kalafior – przepis:
- 1 kalafior
- 3-4 łyżki wędzonej papryki
- 2 cebule
- 6 łyżek oleju + do smażenia cebuli
- natka pietruszki
Pieczony kalafior – składniki
- Z kalafiora odcinam różyczki.
- Cebulę obieram i kroję w talarki.
- Cebulę podsmażam patelni aż będzie złota.
- Na blaszkę wykładam kalafiora, cebulę oraz to wszystko polewam olejem i posypuje przyprawami.
- Piekę kalafiora w 180 stopniach przez 45-60 minut
- Na blaszkę wsypuję posiekaną natkę pietruszki po czym dokładnie mieszam kalafior.
- Mój przepis jest gotowy, pieczony kalafior można wykorzystać do wielu dań!
Jakiego oleju użyłaś? Już pisałam Twojej mamie że mogłybyście w nawiasie pisać jaliego tłuszczu użyłyście w danym przepisie żeby nie trzeba było za każdym razem o to pytać. Ja nigdy nie wiem jaki tłuszcz na wega diecie jest ok przy obròbce termicznej, bo wiadomo ze najlepsze na wysokie temperatury są smalec, masło klarowane i chyba olej kokosowy. Mam rafinowany olej z pestek winogron – czy to jest ok?
Alka – u nas w kuchni jest olej kokosowy, oliwa (na niej nie smażę), olej z wytłoczyn oliwek, olej ryżowy i z winogron. Te najczęściej. Smażymy i pieczemy zamiennie, który jest pod ręką.
A olej z pestek winogron to rafinowany?
Alka – Tak. Olej z pestek winogron jest rafinowany. Ja właśnie takiego używam do smażenia 🙂
„6 łyżek oleju + do smażenia cebuli„
Czyli cebulkę najpierw podsmażamy? 🙂
Marta – Tak, cebulę podsmażamy. Niechcący ominęłam ten krok we wpisie. Już ten krok dopisałam :). Dziękuję za informację 🙂
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.