Przyszedł czas na moje wegańskie kotlety z kaszy gryczanej, grzybów i ciecierzycy lub soczewicy jeśli wolisz. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej nie jest trudny jednak wymaga trochę wysiłku. Na moim blogu pojawiały się już przepisy na wegańskie kotlety co najmniej kilka razy i będzie ich więcej. Były już kotlety z pieczarkami i ziemniakami, kotlety z ziemniakami, kotlety z fasolą, kotlety z kalafiora, kotlety ziemniaczane oraz z czerwonej fasoli. Ponieważ bardzo lubię kaszę gryczaną więc uznałam, że tym razem zrobię kotlety właśnie z niej ale musiały być bardzo wyraziste w smaku. Teraz przyszła mi taka myśl do głowy, że zaczęłam ostatnio pisać „poszatkować ręcznie lub w melakserze” I chyba nie wyjaśniłam wcześniej ale piszę to po to, bo zawsze pisałam „szatkuję w melakserze”. Nie chce żebyście pomyśleli, że jeżeli na przykład nie macie melaksera, to nie możecie wykonać mojego przepisu. Co to, to nie! Staram się by przepisy były dla każdego. Gdy są zapytania czym coś zastąpić, jak najszybciej odpowiadać, bo zależy mi aby przepisy były łatwe w przygotowaniu i pyszne. Kotlety z kaszy gryczanej przygotowałam z poszatkowanymi, podsmażonymi pieczarkami oraz zmielonymi na proszek suszonymi grzybami. Są one delikatne ale mają bardzo wyrazisty smak grzybów. Lubię grzyby, a Ty? To zapraszam na mój przepis na bezglutenowe i wegańskie kotlety z kaszy gryczanej.
Kotlety z kaszą gryczaną
Kotlety z kaszą gryczaną – składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej lub niepalonej
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy z zalewą (250 g netto ciecierzycy ze słoika lub puszki)
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 5-7 dużych suszonych grzybów podgrzybków lub pieczarek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 120 ml wody
- bułka tarta do obtaczania
Kotlety z kaszą gryczaną – przepis:
- Gotuję kaszę gryczaną. Na 1 szklankę suchej kaszy potrzeba 2,5 szklanki wrzącej wody. Gdy woda się zagotuje, wrzucam kasze, mieszam, przykrywam pokrywka i gotuję na małym gazie przez 15 minut. Zostawiam pod przykrywką aby wchłonęła całą wodę.
- Pieczarki przecieram papierem kuchennym, by pozbyć się paprochów. Szatkuję ręcznie lub w melakserze na mniejsze kawałki.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na min pieczarki aż będą lekko brązowe.
- Obieram cebulę i szatkuję ją na małe kawałeczki (również ręcznie lub w melakserze).
- Na patelnie wlewam olej i cebulę również podsmażam.
- Ciecierzycę razem z zalewą miksuje na gładką masę.
- W młynku do kawy mielę suszone grzyby.
- Zagotowuję 125 ml wody, dodaję siemię, musi powstać „glut”
- Do dużej miski wsypuję ugotowaną kaszę gryczaną, mąkę, cebulę, suszone grzyby, siemię, pieczarki oraz dolewam zmiksowaną ciecierzycę.
- Nakładam rękawiczkę i wszystko dokładnie mieszam.
- Z masy formuję kształt kotletów. Staram się by miały podobny kształt.
- W talerz wysypuję bułkę tartą. Biorę każdy kotlet w umoczone wodą dłonie i każdego z osobna obtaczam w bułce z obu stron.
- Na patelnie wlewam olej i czekam chwilkę, żeby się rozgrzał.
- Smażę każdego kotleta z dwóch stron.
- Życzę wam smacznego! Wegańskie i bezglutenowe kotlety z kaszy gryczanej są pyszne!
Pingback: Kotlety z ryżem - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.