Przychodzę dziś z przepisem na wegański żurek bezglutenowy taki na święta. Obiecałam przygotować właśnie wegański żurek, kiedy nastawiony zakwas będzie już gotowy. Przepis na niego publikowałam kilka dni temu. Nastawiłam właśnie kolejny zakwas i znowu za kilka ni będzie można gotować żur, żurek lub biały barszcz. Dokładnie tydzień temu przygotowałam wegański zakwas gryczany, który robi się około 7 dni. Chociaż po 5 dniach w cieple powinien być już gotowy, zależy jednak wszystko od pory roku i tego, jak szybko mąka się ukwasi. Przyznam się, że bardzo lubię jeść wegański żurek przez cały rok. Zamiast białej kiełbasy, można dodać tofu, najlepiej pokrojone w kostki i podsmażone na patelni. Jest naprawdę pysznie! Z czym najchętniej jesz żurek? Ja uwielbiam go właśnie z ziemniakami, majerankiem, czosnkiem. Tak prosto i smacznie. Głównym składnikiem tej zupy jest oczywiście zakwas, od niego dużo zależy, dlatego zapraszam dzisiaj na wegański żurek bezglutenowy:
Wegański żurek
Wegański żurek – składniki:
- 1 śmietana kokosowa z puszki (400ml)
- 3 cebule
- 10 grzybów suszonych
- wegański zakwas na żurek – słoik 800ml
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka majeranku w proszku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 l wody
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżka chrzanu
Wegański żurek – przepis:
- Grzyby suszone zalewam 1 litrem wrzątku, zagotowuje, przykrywam pokrywka i zostawiam na noc.
- Rani gotuję, dolewam do nich 1 litr wody i dodaję ziela angielskie i listki.
- Cebule obieram, kroję w drobną kostkę.
- Kilogram ziemniaków obieram i kroję w grubszą kostkę, taką jak do zupy.
- Na patelnię wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota
- Do garnka z gotującymi się grzybami ostrożnie wsypuję ziemniaki i cebulę. Gotuję ziemniaki aż będą miękkie.
- Dolewam do tego zakwas, dodaję majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję przez 5 minut.
- Pod koniec wlewam śmietanę kokosową i doprawia do smaku solą i pieprzem i chrzanem.
- Wszystko bardzo dokładnie mieszam i pyszny wegański żurek nakładam na talerze!
Żurki są u nas w domu tradycją wręcz! Twój przepis jest ekstra i na bank zagości na stałe w mojej kuchni :3
Możliwość komentowania została wyłączona.