Przepis na wegański makaron z ciecierzycą, mlekiem kokosowym, czosnkiem i cebulą. Makaron z ciecierzycą jest moim odkryciem ostatnich dni. Łatwy w przygotowaniu, szybki w wykonaniu oraz smaczny. Sos z ciecierzycą i mlekiem możne być jedzony same jak zupa, tylko trzeba dodać więcej ciecierzycy by była gęściejsza. Można również, tak jak ja najbardziej lubię, jeść go razem z makaronem i koperkiem. Jak zwykle przypominam, że makaron bezglutenowy trzeba przelać gorącą wodą, a pszenny zimną. Znów o tym przypominam ponieważ, zdarza się że czytelnicy dziękują mi za pomoc, bo nie mogli poradzić sobie z rozpadającym się wciąż makaronem. Dlatego właśnie o tym wspominam. Makaron bezglutenowy jest kruchy i nie można go schładzać przed podaniem. Sos z ciecierzycą do makaronu z mlekiem kokosowym jest bardzo delikatny ale i też smaczny ponieważ dodałam do niego czosnek. Makaron z ciecierzycą jest bardzo szybki do zrobienia więc można go również nazwać „daniem na ostatnią chwilę”. Czyli takim, jak jest się bardzo głodnym a nie ma co jeść i chce się coś na szybko coś ciepłego przygotować. Zajmuje to około 15 minut. Zapraszam na wegański makaron z ciecierzycą, mlekiem kokosowym, czosnkiem i cebulą.
Makaron z ciecierzycą
Makaron z ciecierzycą – składniki:
- 500 g makaronu
- 2 małe cebule
- 400 ml śmietany kokosowej w puszcze
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (240g)
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 2 ząbki
- koperek do podania
- 2 łyżki olej
- sól i pieprz
Makaron z ciecierzycą – przepis:
- Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebule na złoty kolor.
- Do cebuli dolewam mleko kokosowe, dodaję odlaną z zalewy ciecierzycę i przepuszczony przez prasę obrany czosnek.
- Mieszam i dosłownie chwilę podgrzewam tak aby się sos zagotował.
- Gotuję makaron.
- Mój wegański makaron z ciecierzycą, mlekiem kokosowym, czosnkiem i cebulą nakładam na talerze!
Pingback: Smażona ciecierzyca - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.