Pokażę dzisiaj jak zrobić sos pomidorowy z grzybami, dokładnie z boczniakami. Mój przepis na sos pomidorowy z grzybami jest sycący, lekki oraz ma wyrazisty smak. Co jakiś czas pokazują się u mnie na blogu różne sosy do makaronów. To dlatego, ponieważ są one łatwe w przygotowaniu, szybkie, smaczne oraz mają różne zastosowania i wiele możliwości podania, z ryżem, z makaronem, czy na przykład z różnymi kaszami. A wy z czym najczęściej jadacie różne sosy? Ja na przykład bardzo lubię jeść sosy pomidorowe z kaszą gryczaną lub makaronem, tak klasycznie. Mój sos pomidorowy z grzybami jest troszkę inny niż zwykle, ponieważ jest to pierwszy sos z boczniakami. Pokazywałam już jednak przepis na inny sos grzybowy, a konkretnie sos z pieczarkami. Boczniaki są łatwo dostępne w sprzedaży oraz można zrobić z nich dużo różnych potraw dlatego warto włożyć ich paczkę lub dwie do koszyka. Ja zdecydowałam się na pyszny sos, który można również zrobić z innymi grzybami na przykład z pieczarkami albo nawet borowikami. Sosy te są idealne by podać je z czymś sycącym makaronem i zjeść w takie chłodne dni jak dzisiaj. Zapraszam na pyszny przepis na sos pomidorowy z grzybami.
Sos pomidorowy z grzybami
Sos pomidorowy z grzybami – składniki:
- 500g boczniaków
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z grzybami – przepis:
- Cebule szatkuję w melakserze w kostkę.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebule. Po chwili jej podsmażania, gdy zacznie już robić się brązowa, dosypuję porwane w paski boczniaki i podsmażam je razem z cebulą.
- Po kilku minutach dolewam pomidory krojone z puszki. Duszę razem przez 5 minut.
- Teraz jest czas koncentrat i wędzoną paprykę.
- Dokładnie mieszam do podgrzania.
- Mój pyszny sos pomidorowy z grzybami jest gotowy do nałożenia na makaron!