Dzisiaj przepis na masło orzechowe. Moje domowe i kremowe masło orzechowe jest łatwe w wykonaniu. Trzeba go przez jakiś czas rozdrabniać lub miksować tak by miało gładką konsystencję. Ja mam uczulenie na orzechy ziemne, z których jest zrobione klasyczne peanut butter. Masło orzechowe robię jednak czasami dla mojej rodziny. Może kiedyś pojawi się na moim blogu przepis na masło orzechowe z nerkowców, które mogę jeść lub inne równie smaczne. Na razie zapraszam na taką podstawową wersję masła orzechowego. Do zrobienia peanut butter jest potrzebny blender wysokoobrotowy lub bardzo mocny blender ręczny. Chociaż nie wiem czy do końca, czy ręczny polecam, bo ja zawsze robię w wysokoobrotowym. Mama podpowiada, że mocne ręczne radzą sobie wyśmienicie, jeśli blenduję się w wysokich kielichach. Zapraszam na mój przepis na domowe masło orzechowe, znane na całym świecie jako peanut butter.
Masło orzechowe
Masło orzechowe – składniki:
- 2 kubki orzechów ziemnych (prażonych solonych lub niesolonych)
- 4 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z orzechów ziemnych
Masło orzechowe – przepis:
- Orzechy wkładam i wlewam olej do miksera.
- Miksuję przez dłuższy czas aż masa się upłynni, co jakiś czas mieszając lub dociskając tamperem, by na pewno się zmiksowało.
- Masło orzechowe jest gotowe, polecam bo jest pyszne!
Jakim mikserem robi pani masło że jest takie aksamitne?
Monika – Masło orzechowe należy zblendować w mikserze wysokoobrotowym. Nada się każdy, byle wysokoobrotowy 🙂
Jak długo można je przechowywać w lodówce?
Joanna – W lodówce, miesiącami 🙂
Pingback: Masło orzechowe z nerkowców - przepis Vegemi.pl
Mój blender nie wytrzymał. Na szczęście już jedzie nowy, bo testowaniu przepisów z „Roślinnej kuchni rodzinnej” nie ma końca 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.