Oto przepis na makaron ryżowy z grzybami w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Makaron ryżowy z grzybami jest bardzo intensywny w smaku i aromatyczny. Grzyby usmażone zostały na sposób azjatycki, z wyrazistymi przyprawami! Boczniaki są u nas w domu bardzo często używane do wielu tradycyjnych i nowoczesnych dań. Nie są to drogie grzyby, łatwo dostępne w sklepach, dlatego można używać je w kuchni bez ograniczeń. Sprawdzają się do przygotowywania „oszukanych dań” ponieważ ładnie przechodzą smakami i aromatami zachowując swoją specyficzną blaszkowatą strukturę. Boczniaki można przyrządzać tak aby udawały dania mięsne na przykład: flaczki z boczniaków także smażyć jak kotlety, marynować jako śledzie albo dusić niczym gulasz. I to jest właśnie świetne, że można przyrządzać je tak, by były zupełnie czymś innym lub nietypowym. Mój makaron ryżowy z grzybami jest daniem podobnym za sprawą składników do koreańskiego makaronu z wołowiną. U mnie wersja wegańska, więc zamiast wołowiny pojawiły się boczniaki. Grzyby można podać z makaronem ryżowym lub ze zwykłym ryżem, chociaż ja wybieram wersję z makaronem 😉 Jeżeli interesują was również inne dania z boczniakami to na moim blogu znajdziecie także smażone boczniaki, boczniaki z kaszą gryczaną oraz wcześniej wymienione flaczki z boczniaków. Smacznego i bardzo polecam makaron ryżowy z grzybami!
Makaron ryżowy z grzybami
Makaron ryżowy z grzybami – składniki:
- 500 g boczniaków
- 2 cebule
- 1 łyżeczka przyprawy 5-smaków (można dodać mniej lub więcej)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub słonecznikowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka cukru lub syropu klonowego
- szczypta ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ostu ryżego lub jabłkowego może być też balsamico
- sezam do posypania
- makaron ryżowy
Makaron ryżowy z grzybami – przepis:
- Obieram cebule, kroję w piórka.
- Podsmażam na patelni z olejem (rzepakowym, kokosowym albo słonecznikowym).
- Boczniaki rwę w paski po czym wrzucam je na patelnie do wcześniej podsmażonej cebuli.
- Dodaje przyprawę 5 smaków, wlewam sos sojowy, łyżkę syropu klonowego, olej sezamowy, płatki chili oraz ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.
- Smażę mieszając przez kilka minut.
- Gotuję makaron ryżowy.
- Podaję makaron ryżowy z grzybami posypany sezamem, smacznego!
Ja też bardzo lubię tą szynkę!
Możliwość komentowania została wyłączona.