Dzisiaj na obiad wegańska zupa z ziemniakami, tradycyjna, smaczna i sycąca. Zupa ziemniaczana bardzo zyskuje na smaku, gdy doprawi się ją majerankiem, wędzonym tofu, śliwkami lub pomidorami z wędzarni. Jest bardzo intensywna w smaku, taka prawdziwa, naturalna i pyszna. Szybka również do przygotowania, to jedna z fajniejszych wegańskich zup. Ja polecam podsmażyć do niej trochę więcej tofu wędzonego, niż jest napisane w przepisie, pewnie im więcej tym lepiej, to bardzo dobry dodatek. W przepisie na zupę ziemniaczaną kroję tofu w drobniutką kostkę. Oczywiście podana jest optymalna ilość tofu, czyli u mnie 2 paczki na taka ilość zupy. Ponieważ ja bardzo lubię smażone tofu, a w szczególności takie chrupiące, więc znaczną część wyjadałam prosto z patelni. Specjalnie podsmażałam je dłużej, by były chrupkie, oczywiście dodane do zupy nie jest już tak chrupkie, ponieważ nasiąka zupą i oddaje do niej smak. Zapraszam dzisiaj na zupę. Nie taką zwykłą i klasyczną. To moja specjalna wegańska zupa ziemniaczana!
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana – składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 paczki tofu wędzonego po 200 g każda
- 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 1 czubata łyżka majeranku
- 3 listki laurowe
- 8 ziół angielskich
- sól i pieprz
- 5 łyżek oleju do smażenia (do cebuli) i ze 2-3 łyżki do tofu
Zupa ziemniaczana – przepis:
- W tym czasie cebulę obieram i szatkuję w melakserze lub kroję w kostkę.
- Cebulę podsmażam na patelni aż będzie złota.
- Do garnka dodaję cebulę, 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Dodaję sól, ziele, listki i bulion.
- Gotuję do czau aż ziemniaki będą miękkie.
- Wyjmuję tofu z opakowań i na małej ilości oleju, podsmażam pokrojone w kostkę.
- Gdy jest złote, dodaję do bulionu razem z majerankiem, sosem sojowym. Zagotowuję. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
- Moja wegańska zupa ziemniaczana jest gotowa, można nakładać na talerze!