Pokażę dzisiaj przepis na wegański sos do makaronu. Pierwszy raz do przepisu wegański sos do makaronu dodałam proteinę sojową, którą bardzo dobrze znam ale zazwyczaj jadałam w nieco innej formie. Na przykład jako kotlety. Proteina sojowa, to takie małe kawałeczki suszonej soi przypominające poszatkowane suszone tofu. Używane są przez wegan i wegetarian często zamiast mięsa mielonego w różnych klasycznych daniach jak na przykład bolognese. Proteina sojowa musi być przygotowana wcześniej przed dodaniem jej do sosu. Jest w formie suszonej więc na początku trzeba ją namoczyć i ugotować. Ja zrobiłam to w bulionie warzywnym, czyli w moim wegańskim rosole . Jeżeli nie macie rosołu wege ani bulionu ewentualnie możecie zastąpić go wodą. Proteina jednak sama nie ma smaku, jest raczej neutralna. Dlatego najlepszy rozwiązaniem jest bulion + smażenie. Ma wtedy znacznie najlepszy smak. Wegański sos do makaronu można doprawić dowolnie i wzbogacić o grzyby, świeżą krojoną paprykę, wędzoną paprykę, zioła prowansalskie a nawet do kompletu o smażone tofu. Mój wegański sos do makaronu nadaję się także do ryżu czy kaszy gryczanej, jaglanej lub owsianej.
Wegański sos do makaronu
Wegański sos do makaronu – składniki:
- 1 karton pomidorów krojonych (około 500 ml)
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
- 1 szklanka proteiny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 ząbek czosnku (w proszku lub normalny świeży, jeżeli w proszku, to dajcie 1/3 łyżeczki, jeżeli świeży, to 2 ząbki)
- 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- dowolny makaron do podanie
Wegański sos do makaronu – przepis:
- Zagotowuję bulion, wsypuję proteinę sojową i gotuję przez 5-7 minut. Ja użyłam mojego wegańskiego rosołu
- Odcedzam ją na sicie.
- Obieram i szatkuję cebule.
- Podsmażam na patelni z olejem cebule aż będzie miała ładny brązowy kolor.
- Dodaję proteinę sojową i smażę przez kilka minut.
- Do patelni dolewam pomidory z puszki, dodaję czosnek, bazylię, oregano, pieprz, cukier trzcinowy.
- Wszystko gotuję jeszcze przez około 5 minut.
- Do szklanki wlewam około 80-100 ml wody, dodaję skrobię i mieszam.
- Wlewam skrobię do sosu cieniutkim strumieniem cały czas mieszając. Chciałam aby mi się lekko sos zagęścił i stał się lśniący.
- Mój przepis jest gotowy! Wegański sos do makaronu można podawać.