Dzisiaj przygotowałam boczniaki z kaszą gryczaną. To pomysł na dobry obiad. Boczniaki z kaszą gryczaną są idealnym bezmięsnym i takim wegańskim zamiennikiem gulaszy mięsnych. Okazało się, że w domu mamy sporo boczników, a także znalazłam kaszę gryczaną, z której ciągle jadamy chleby. Więc od razu wpadłam na pomysł by zrobić właśnie te danie! Boczniaki z kaszą gryczaną są gęste, delikatne, sycące i rozgrzewające. Ja bardzo lubię jeść takie dania w dni zimowe i jesienne, które rozgrywają, są gęste i sycące. Jaką kaszę najbardziej lubicie? Ja najbardziej lubię chyba kaszę gryczaną, owsianą, jaglaną również ale tylko zrobiona w domu. Wybrałam dzisiaj gryczankę, więc właśnie z nią przygotowałam mój dzisiejszy przepis. Słyszałam, że dania tego typu są powszechnie znane, lubiane ale rzadko przygotowywane. Nie mogę jednak pojąć dlaczego? Są one przecież bardzo sycące i pyszne, więc idealnie wpisują się w zimowy i jesienny klimat. No cóż, takie życie ale mam i tak nadzieję, że kogoś tym przepisem zainspiruje i ktoś z was chętnie go przygotuje.
Boczniaki z kaszą gryczaną
Boczniaki z kaszą gryczaną – składniki:
- 500g boczniaków
- 3 cebule
- 2/3 kubka kody + 10 łyżeczek letniej z kranu
- 10 śliwek suszonych bez pestek (najlepsze wędzone)
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 4 listki laurowe
- 10 ziół angielskich
- 400g kaszy gryczanej
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz mielony do smaku
Boczniaki z kaszą gryczaną – przepis:
- Cebulę obieram i kroję w plastry.
- Do garnka wlewam olej i podsmażam na nim cebule.
- Kroję boczniaki w paski.
- Gdy cebula będzie już gotowa dodaję boczniaki, śliwki, wodę, listki laurowe i zioła angielskie.
- gotuję pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie grzyby puszczą wodę.
- W kubku rozrabiam mąkę z kilkoma łyżkami letniej wody, wlewam do garnka i szybko mieszam.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem, bo pieprz mielony bardzo do boczniaków pasuje.