Na dzisiejszy dzień przygotowałam przepis na makaron z tofu i pomidorami. Taki pyszny, od którego oderwać się nie mogłam. Makaron z tofu i pomidorami występował w moim domu już wiele, wiele razy. Tym razem przygotowałam go dzisiaj do siebie na bloga tak, jak ja lubię. Makaron szybko zniknął i musiałam robić go po drugi raz. Mi on bardzo smakuje. W przepisie trzeba najpierw podsmażyć dosłownie przez 5 minut na patelni poszatkowaną w melakserze cebulę. Później dorzucić poszatkowane tofu również w melakserze. Szatkuję je jednak osobno. Ponieważ dążę do efektu, żeby tofu razem z cebulą się podsmażyło idealnie, to pilnuję kolejności aby cebula się nie spaliła, a tofu dopiero co zaczęło się podsmażać. Ale to ile czasu trzeba smażyć cebule? Może paść takie pytanie. Tyle, żeby cała woda z niej wyparowała a ona sama zaczęła się robić lekko brązowa na niektórych kawałeczkach cebuli. Jeżeli chcecie żeby sos był słodszy (pomijając lekki słodki posmak dający przez cebule oraz pomidory) to można dolać do niego syropu klonowego. Będzie wtedy jeszcze słodszy. Zapraszam na mój przepis inspirowany codziennym gotowaniem, wegańskimi smakami i moim uwielbieniem dla makaronów.
Makaron z tofu i pomidorami
Makaron z tofu i pomidorami – składniki:
- 2 opakowania wędzonego tofu (każde opakowanie po 180 g)
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 1 kartonik passaty – około 400 ml
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 – 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Makaron z tofu i pomidorami – przepis:
- Cebule obieram i szatkuję w melakserze.
- Otwieram 2 paczki tofu i szatkuję je również w melakserze. Cebulę i tofu jednak nie szatkuję razem!
- Na dużą patelnie wlewam olej.
- Na patelni przez KRÓTKI i czas podsmażam cebulę (aż zacznie się przysmażać) i wtedy wrzucam tofu.
- Smażę razem cebulę i tofu aż wszystko będzie jasno brązowe.
- Dolewam do nich passatę i dokładnie mieszam, dusze kilka minut.
- Gotuję makaron, dodaję go do sosu i mieszam.
- Mój pyszny wegański makaron z tofu i pomidorami jest gotowy! Smacznego!