Oto mój przepis na hummus domowy z ciecierzycy. Taki hummus z pietruszką jest równie dobry na kanapkę jak i podany razem z makaronem. My osobiście czasem kupujemy hummusy gotowe już w sklepie, a czasem robimy. Lecz uważam że lepiej zrobić samodzielne, ponieważ jest wtedy ekologiczny, nie ma tam żadnych dopisków serii ‘’może zawierać wszystkie alergeny, których ty nie możesz jeść”. Zrobienie własnego hummusu w domu to nie to samo co kupić go w markecie. Cieszę się, gdy coś przygotuję, znam smak, mogę go zmieniać i dobrać tak jak lubię. Zapraszam dzisiaj na zielony hummus z pietruszką, który wygląda prawie jak lody, jak zauważyła słusznie jedna z moich czytelniczek.
Hummus z pietruszką
Hummus z pietruszką – składniki:
- 30 ml tahiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (około 250g netto)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny (15ml)
- 1 mały pęczek pietruszki
Hummus z pietruszką – przepis:
- Obieram 2 ząbki czosnku.
- Przeciskam czosnek przez prasę.
- Mielę kumin w młynku do kawy na proszek.
- Wrzucam wszystkie składniki do blendera i miksuję na gładką masę. Hummus z pietruszką jest gotowy.
Dobrze się zapowiada, hummuss bardzo lubię i chętnie zrobię 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.