Całej mojej rodzinie smakowała pasta z tofu. Zrobiłam ją tak na szybko. Pasta z tofu jest naprawdę banalna w wykonaniu i pyszna. W większości przepisów piszę, że konkretny przepis jest „łatwy i prosty” i ten również taki jest. Przygotowanie pasty z tofu w całości zajęło mi około 20 minut. W przepisie miksuję w malakserze podsmażoną cebulę razem z tofu, czosnkiem, pieprzem i olejem. Tak, w melakserze nie w blenderze. Ponieważ tofu jest miękkie to pasta wychodzi gładka i jednorodna. Generalnie, miękkie produkty spożywcze takie jak właśnie jak tofu, ugotowana fasola czy ciecierzyca dają się rozdrabniać z powodzeniem w melakserze. Czasem jednak trzeba dolać trochę oleju albo gorącej wody. Pasta z tofu w smaku jest dość intensywna (dzięki czosnkowi), zostawia lekki pikantny smak na języku ale jednocześnie ma kremową konsystencję. Jest naprawdę pyszna! Zapraszam na mój przepis. Dzisiaj pasta z tofu jest polecana na kanapki.
Pasta z tofu
Pasta z tofu – składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 50 g tofu wędzonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- sól do smaku
Pasta z tofu – przepis:
- Obieram cebulę i szatkuję ją w melakserze.
- Podsmażam ją na patelni z olejem aż będzie złota.
- Chwilę ją studzę i przekładam z powrotem do melaksera.
- Dodaję również tofu, przepuszczony przez praskę czosnek, mielony piperz i olej.
- Włączam melakser i czekam aż masa stanie się gładka.
- Moja pasta z tofu jest gotowa do jedzenia.
Pingback: Pasta z pieczonej marchewki - przepis Vegemi.pl
Wyszło pysznie, dzięki za przepis 🙂
Wyszło pysznie, dzięki za przepis 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.