Oto mój dzisiejszy przepis na makaron z papryką. Taki prosty i pyszny, przygotowany ze świeżej papryki, pomidorów oraz smażonej cebulki, jest po prostu smaczny! Robi się go łatwo. Cała magia tkwi w tym, że warzywa dusi się na patelni, dzięki czemu wydobywają swoją naturalną słodycz. Właśnie też dlatego sos jest intensywny w kolorze i smaku. Podałam go razem z makaronem. Zawsze przypominam o tym, że makaron bezglutenowy po ugotowaniu trzeba płukać ciepłą wodą, a pszenny (z glutenem) zimną. Po prostu często zdarza się, że ktoś o tym nie wie albo się myli i przez to makaron może być do wyrzucenia, pokuszony, twardy nienadający się do jedzenia. Często jadacie makaron z sosami? Ja uwielbiam paprykę na surowo, z grilla i z patelni. Lubię z nią dania a gdy tylko jest w domu świeża, wtedy myję sobie i chrupię paprykę jako przekąskę. Ponieważ często kupujemy ją w dużych ilościach, to wtedy to już jestem w siódmym niebie. A wy lubicie paprykę? Oto przepis na mój ulubiony makaron z papryką i pomidorami.
Makaron z papryką
Makaron z papryką – składniki
- 4-5 czerwonych papryk
- 1 puszka pomidorów lub kartonik krojonych
- 2 cebule
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 4 łyżki oleju
- sól do smaku
- orzeszki do posypania
- (opcjonalnie) wegański parmezan
Makaron z papryką – przepis
- Cebulę obieram.
- Szatkuję w melakserze lub kroję w piórka.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
- Do cebuli dolewam pomidory z puszki oraz paprykę pokrojoną w półksiężyce lub paseczki.
- To wszystko, zostawiam warzywa na gazie i duszę przez około 20 min. Doprawiam solą i papryką.
- Gotuję makaron. Trzeba pamiętać że jeżeli jest to makaron bezglutenowy trzeba go przelać ciepłą wodą. A jeżeli pszenny, zimną.
- Gotowe danie posapuję wegańskim parmezanem startym na tarce i orzeszkami piniowymi. Smacznego!
We Włoszech nikt nie przelewa makaronów po ugotowaniu. Zmywa się wtedy warstwa skrobi, dzięki której sos klei się do makaronu.
ok
Możliwość komentowania została wyłączona.