Dzisiaj przygotowała moje ukochane puree ziemniaczane. Kilka osób pytało mnie jak zrobić wegańskie puree ziemniaczane, które uwielbiam od zawsze i często jem na obiad lub kolację. Puree jest tym, czego nigdy nie odmawiałam i zawsze jadłam w dużych ilościach. Oprzeć mu się nie mogę. Można zrobić wegańskie puree na dwa sposoby: przepuścić ziemniaki przez praskę lub ugnieść tłuczkiem. Przez praskę puree jest delikatniejsze, utłuczone troszkę głupsze. Ja bardzo lubię puree z dużą ilością masła, delikatne, puszyste i takie mega kremowe. Ale niestety w mojej głowie brzmi złota myśl wymyślone przez moją rodzinę „na chwilę w ustach, za zawsze w biodrach”. Smutne to ale prawdziwe. Ale nie radzę się go zbytnio słuchać upierdliwego głosu rozsądku, przecież czasami trzeba zaszaleć. Gdy chcę chudsze purre wtedy zamiast masła wegańskiego dodaję czasem do ziemniaków trochę wegańskiego jogurtu. Mój ulubiony to „Take it Veggie” dostępny w Kauflandzie. Wtedy puree ziemniaczane ma taki lekko kwaskowaty i jogurtowy smak. Lubicie takie kremowe puree z ziemniaków? Przepis na niego nie jest w cale skomplikowany. Zachęcam do zrobienia go. Nie będziecie żałowali! Zapraszam na moje wegańskie puree ziemniaczane.
Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki wegańskiego masła
- 125 ml mleka roślinnego, sojowe naturalne się sprawdza lub jogurt
- 1 mały pęczek koperku jak lubisz
- sól do smaku
Puree ziemniaczane – przepis:
- Ziemniaki gotuję, lekko studzę i obieram.
- Przeciskam je przez prasę lub ugniatam tłuczkiem. Grunt żeby była z nich gładka masa.
- Dodaję masło do puree, gorące mleko i dokładnie mieszam. Musi być kremowe.
- Dodaję trochę soli i znowu mieszam.
- Kroję koperek nożem albo ucinam nożyczkami i posypuję z góry moje puree.
- Moje ulubione wegańskie puree ziemniaczane jest gotowe!