Dziś na moim blogu wegańska pasta z ciecierzycy taki uproszczony hummus. Pasta z ciecierzycy smakuje wyśmienicie zarówno z chlebem, warzywami lub po prostu, wyjadana łyżką ze słoika albo pudełeczka. W sklepach dostępna jest pasta z ciecierzycy w wielu wariantach smakowych, jest hummus naturalny, hummus z pomidorami, hummus z grzybami czy z prażonym czarnym sezamem. Jest tyle wersji, że każdy może wybrać taki, jaki najbardziej mu smakuje, dostosowując dodatki do swoich upodobań. Jednak nic nie zastąpi tej pasty z ciecierzycy zrobionej własnoręcznie, w domu, w kuchni, ze swoja rodziną. Właśnie ta pasta z ciecierzycy czyli inaczej hummus – zawdzięcza swój kolor wędzonej papryce i odrobinie curry. Ja osobiście często robię hummus w różnych wersjach na śniadanie aby mieć rozmaite pasty z ciecierzycy na kanapki. Są one proste do zrobienia i pyszne. Serdecznie zapraszam na mój dzisiejszy przepis, którym jest pasta z ciecierzycy!
Pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy – składniki:
- słoik ugotowanej ciecierzycy 240 g netto
- 2-3 łyżki pasty tahina (pasta sezamowa)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- sól do smaku
Pasta z ciecierzycy – przepis
- Ciecierzyce przekładam do malaksera lub blendera (jeżeli to fasola ze słoika posiadająca zalewę, wlewam razem z nią) dodaję również obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pastę tahina, wędzoną papryką i curry.
- Miksuję ciecierzycę na gładką masę ale pod koniec dodaję po trochę soli, i oleju.
- Mieszam i próbuję czy pasta z ciecierzycy jest dostatecznie słona. Jeżeli nie, dosypuję jeszcze soli i znowu mieszam.
- Moja domowa pasta z ciecierzycy niczym hummus jest gotowa do podania!
Pingback: Hummus z kalafiora - przepis Vegemi.pl
Pingback: Hummus z batatów - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.