Dzisiaj u mnie wegański makaron z fasolą z pomidorami, wędzona papryką i chili. Makaron z fasolą i pomidorami jest jednym z bardzo lubianych przeze mnie dań. Czasami robię je sobie na późne śniadanie. To pewnie dlatego, że od zawsze lubiłam makaron z sosem pomidorowym oraz fasolę, soczewicę, ciecierzycę i tofu. W tym przepisie proponuję pod sam koniec dodać płatki drożdżowi dzięki, którym danie będzie miało fajny, lekko serowy posmak. Można doprawić fasolę z pomidorami mocniej aby była ostrzejsza lub łagodniej, po prostu jak kto woli. Jednak nie jest to obowiązkowe, proporcji nie ma konieczności modyfikować. Fasola w tym przepisie jest wyjęta ze słoika, nie zawsze pamiętam czy też potrzebuję jej aż tyle, żeby zalewać porcję na noc do moczenia. Używając ugotowanej fasoli, nie trzeba czekać aby się namoczyła, a potem jeszcze ugotowała. Serdecznie zapraszam na mój przepis makaron z fasolą i pomidorami.
Makaron z fasolą i pomidorami
Makaron z fasolą i pomidorami – składniki
- 1 słoik ugotowanej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojownych
- 1 cebula
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczka płatków papryki albo chili
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- (opcjonalnie) płatki drożdżowe do posypania lub wegański ser w typie parmezanu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Makaron z fasolą i pomidorami – przepis:
- Obieram cebulę po czym szatkuję ją w melakserze.
- Na patelnię wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
- Dodaje pomidory z puszki i smażę razem.
- Do pomidorów wlewam 200 ml wody dodaję papryką suszoną oraz opcjonalnie z chilli oraz płatkami drożdżowymi.
- Gotuję całość, aż sos się połączy.
- Otwieram słoik z fasolą i dodaję do pomidorów.
- Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i zagotowuję.
- Można teraz dodać płatki drożdżowe lub ser wegański.
- Gotuję makaron. Jeżeli jest on bezglutenowy na sam koniec przelewam go ciepłą wodą. Jeżeli nie jest bezglutenowy, zimną.
- Makaron z fasolą i pomidorami jest gotowy! Mam nadzieję że wam zasmakuje!.