Dzisiaj przychodzę z przepisem na krem czekoladowy z awokado. Jeśli wydaje ci się, że krem czekoladowy z awokado nie jest smaczny, to jesteś w błędzie. Awokado, syrop kokosowy i kakao bardzo do siebie pasują. same zdrowe, dobre składniki! Wszystkie dzieci z pewnością polubiły by taki krem czekoladowy, ponieważ nie czuć w nim awokado a wiem, że nie każdy je lubi. Rodzice zresztą też zakochają się w tym kremie, ponieważ jest mniej kaloryczny niż normalny krem czekoladowy, nie zawiera oleju palmowego, tony cukru i powtarzam sobie, że mniej się po nim tyje. U mnie jest on średnio słodki ale z łatwością można nadać mu dowolną słodkość zwiększając ilość syropu lub cukru. W przepisie jest podana taka optymalna proporcja: jest lekko wytrawny ale nie za gorzki. Oczywiście jak kto lubi, można dolać więcej syropu klonowego, wtedy będzie bardziej słodki. Krem czekoladowy z awokado jest banalny w przygotowaniu i pyszny a zrobienie go zajęło mi około 5 min.
Krem czekoladowy z awokado
Krem czekoladowy z awokado – składniki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 łyżki kakao
- 3-4 łyżki syropu klonowego
Krem czekoladowy z awokado – przepis
- Awokado przekrawam na pół i wyjmuję pestkę.
- Awokado z dwóch połówek łyżeczką przekładam do miski.
- Dosypuję kakao i syrop klonowy.
- A teraz ważna sprawa. Awokado miksuję blenderem ręcznym na gładką masę ALE muszę najpierw docisnąć awokado blenderem a później na chwilę włączam miksowanie, a później w innym miejscu. Nie można zrobić tego inaczej bo kakao wybuchnie w kuchni jak bomba atomowa 😉
- Sprawdzam czy krem jest wystarczająco słodki. Jeżeli nie, to dolewam więcej syropu klonowego. Przekładam masę do słoiczka.
- Taki krem czekoladowy z awokado na pewno nie jednej osobie będzie smakować!
Pingback: Wegańskie naleśniki - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.