Dzisiaj u mnie przepis na risotto wegańskie i bez sera, takie pyszne i domowe. Risotto z groszkiem kremowe, delikatne i smaczne, przygotowałam je tak jak trzeba z białym winem. Tak z winem, mimo, że nie jestem pełnoletnia. Z wina jednak wygotowuje się alkohol i zostaje tyko lekki winny posmak, delikatny i głęboki. Więc dzieciom takie risotto z groszkiem absolutnie nie zaszkodzi, nie ma cię czego obawiać. Jak w przypadku każdego risotto także teraz przy przy gotowaniu bardzo często trzeba mieszać ryż na patelni. Ponieważ inaczej nie zrobi się taki jakby kremowy jaki powinien. To jest warunek niestety. Jeżeli posiadasz jakieś urządzenie wielofunkcyjne z opcja gotowania jak: Thermomix, Tefal Companiom lub Tefal iCompaniom to gwarantuję, że znacznie ułatwi ci to pracę. Risotto z groszkiem ale i każde inne także, wymaga ciągłego mieszania a urządzenia te posiadają funkcje automatycznego podgrzewania i równoczesnego mieszania. Ja osobiście lubię risotto w wielu wersjach i często je robię gdy tylko nachodzi mnie taka ochota. Pomagam też mamie, gdy gotuje do swojego bloga. A wy jakie risotta lubicie najbardziej? Moje ulubione risotto to wegańskie risotto z groszkiem, szpinakiem lub grzybami.
Risotto z groszkiem
Risotto z groszkiem – składniki
- 2,5 kubka bulionu. Może być na przykład wegański rosół
- 1 kubek ryżu
- 1 czubaty kubek mrożonego zielonego groszku
- 1/2 kubka białego wina
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Risotto z groszkiem – przepis
- Cebulę obieram szatkuję w melakserze.
- Na patelnię wlewam olej i podsmażam aż będzie złota.
- Na patelnie wsypujemy ryż i podsmażamy go, często mieszając, tak ze 2-3 minuty.
- Do ryżu wlewamy bulion oraz wino.
- Gotuję mieszając powoli, by risotto było kremowe.
- Gdy ryż jest już gotowy, na sam koniec wsypuję groszek oraz sól i gotuję jeszcze z 5 minut.
- Moje wegańskie risotto z groszkiem jest gotowe!