Dzisiaj pokażę, jak zrobić makaron z tofu, a konkretnie z tofucznicą ze szczypiorkiem. Dla jeszcze nie zaznajomionych z tematem, makaron z tofu stanowi świetny odpowiednik znanego makaronu z jajkiem, jest pełen dobrego białka i wyrazistego smaku. Ponieważ tofucznica jest to wegański odpowiednik jajecznicy, który można jeść na śniadanie, obiad lub kolację, można wykorzystać ją co najmniej na kilka sposobów. To jedno z moich ulubionych dań kuchni śniadaniowej. Dlatego pokażę, jak można zrobić makaron z tofu, szybko i smacznie! Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze łatwy do przygotowanie. Pamiętam, jak byłam o wiele młodsza i mama powiedziała mi, że mogę sama zrobić tofu z przyprawą curry i dołożyć sobie do tego wcześniej ugotowanego makaronu. Ja jako dzieciak nie odmawiający jedzenia oczywiście się od razu zabrałam do roboty. Pamiętam, jak byłam z siebie dumna niczym paw, gdy danie mi wyszło i świetnie smakowało. Od tego czasu sama robię makaron z tofu lub zwyczajnie z tofucznicą, zależenie od humoru.
Makaron z tofu
Makaron z tofu – składniki
- 2 duże cebule
- 200 g tofu naturalnego
- 200 g tofu wędzonego
- 2 czubate łyżeczki kurkumy
- 2 czubate łyżeczki przyprawy curry
- 3 łyżeczki soli kala namak albo więcej
- 3 łyżki oleju
- kilka łyżek mleka sojowego
- szczypiorek (mały pęczek)
- 500 g makaronu
Makaron z tofu – przepis
- Cebule obieram i szatkuję w blenderze.
- Podsmażam z olejem na patelni, aż będzie złota.
- Tofu wyjmuję z opakowań i wrzucam do melaksera. Na tym etapie można go rozgnieść na dwa sposoby: mogę szatkować pulsacyjnie w melakserze, by nie wyszła z tego gładka płynna masa, tylko takie jakby grudki, albo po prostu rozgniatam tofu widelcem wtedy ma bardzo konsystencję jak jajecznica.
- Wrzucam tofu na patelnie z cebulą i chwilkę podsmażam.
- Dorzucam przyprawy czyli: curry, kurkumę i sól.
- Mieszam, aż kolor będzie jednolity.
- Jeżeli tofucznica jest za gęsta w konsystencji, dolewam trochę wody albo mleka sojowego i poszatkowany szczypiorek.
- Gotuję makaron. Trzeba pamiętać że makaron bezglutenowy trzeba przelać ciepłą wodą.
- Odlany makaron mieszam z tofu, doprawiam do smaku.
- I już, mam nadzieję, że makaron z tofu wam również zasmakuje!
Tofu z przyprawą curry i makaronem 😍 tak bym się tego obżarła że bym się w futrynę nie zmieściła 😍 Już lecę do sklepu po tofu!!
Makaron z tofu zamiast z jajkiem??? czemu ja jeszcze na to nie wpadłam! I to jeszcze taki ze szczypiorkiem… mniam
Możliwość komentowania została wyłączona.