Doskwierał mi dzisiaj głód i chciałam przygotować coś na szybko, bo nie samymi sokami człowiek żyje. Po głowie chodził mi przez cały czas makaron z pieczarkami i tofu. Zrobiłam więc go na szybko, zaraz po odnalezieniu pieczarek w mojej lodówce, które nie zostały jeszcze przez nikogo użyte. Trzeba się śpieszyć 🙂 I one urozmaiciły mój sos z tofu. Tym razem jest to wersja z pysznym pikantnym sosem pomidorowym arrabiata, którego ostrość została złagodzona kremowym mlekiem kokosowym. Świetny zestaw! Jaki jest twój ulubiony sos z tofu? Z pieczarkami, pomidorowy, z mlekiem kokosowym a może z olejem w formie agio olio? Ja uwielbiam wszystkie przepisy tego typu za to, że są szybkie, zawsze przepyszne i sycące!
Sos z tofu
Sos z tofu – składniki:
- 2 opakowania tofu wędzonego (450g)
- 300 g pieczarek
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 słoik sosu arrabiata lub zróbcie go sami, przepis u mojej mamy Olgi
- 1 średnia cebula cukrowa (lub zwykła)
- olej do smażenia
- paczka makaronu
Sos z tofu – przepis:
- Cebule obieram i szatkuje ręcznie lub w melakserze.
- Pieczarkom urywam nóżki, czyszczę i kroję w cienkie plasterki.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebule, aż zacznie się rumienić.
- Jak cebula zacznie się rumienić, dodaję od razu pieczarki i całość smażę razem przez kilka minut mieszając.
- Tofu szatkuje w melakserze lub rozgniatam dokładnie widelcem.
- Cebulę i pieczarki przekładam na talerzyk.
- Na tą samą patelnie nalewam trochę oleju, wsypuję tofu i podsmażam go.
- Wszystkie składniki wrzucam z powrotem na patelnie. Dodaję arrabiatę i mleko kokosowe w takich ilościach, jakie mi pasują. Żeby sos był ostrzejszy dodaję mniej mleka kokosowego. Jeżeli chcę złagodzić ostrość sosu, dodaję więcej mleka kokosowego, który doda mu również kremowości.
- Mój sos z tofu jest już gotowy. Wystarczy dogotować do niego makaron 🙂