Dzisiaj na blogu pokażę przepis na tofu z warzywami. W domu miałam zapas wędzonego tofu, dlatego zaczęłam myśleć co by tu z niego zrobić. Na początek padł pomysł na pastę z tofu. Jednak w międzyczasie zmieniłam zdanie i uznałam, że na moim blogu jest już tego typu pasta i zrobię coś zupełnie innego. Pędem więc, ale jednak po namyśle, wyjmowałam z melaksera tofu i zaczęłam je przygotowywać właśnie do dzisiejszego przepisu. Do tofu z warzywami dodaję różne ulubione warzywa, które akurat mam pod ręką. W moim przypadku była to na przykład cukrowa cebula, świeże marchewki czy mrożony groszek, który akurat zalegał w naszej zamrażarce. To właśnie uwielbiam w tego typu ryżu z warzywami. To, że za każdym razem może być z innymi dodatkami a zawsze wyjdzie pyszny i sycący!
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami – składniki:
- 500g wędzonego tofu
- 2 kubek wody
- 1 kubek ryżu
- 2 marchewki
- 1 kubek mrożonego groszku
- 1/2 cebuli dużej cukrowej cebuli lub dwie normalnej wielkości
- sos sojowy
- olej do smażenia
Tofu z warzywami – przepis:
- Cebulę i marchew obieram.
- Cebulę szatkuje ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Obraną marchew ścieram na tarce.
- Na patelnie wlewam olej i zaczynam ją podsmażać.
- Po chwili do marchewki dodaję szklankę mrożonego groszku. Smażę razem do momentu aż groszek będzie dobrze rozmrożony a marchewki lekko złote i miękkie.
- Ryż gotuję.
- Tofu kroję w małą kostkę i lekko podsmażam na patelni.
- Na patelnie wrzucam ryż, podsmażone warzywa, tofu i sos sojowy.
- Mój przepis na obiad jest już gotowy. Całość wystarczy tylko razem dokładnie wymieszać i chwilę podgrzać 🙂 Tofu z warzywami świetnie smakuje!
Szybki i prosty sposób na wykorzystanie tofu 😉 Ja zazwyczaj podaję z ryżem brązowym, a czasami też z makaronem pełnoziarnistym lub z soczewicy.
Doceniam to co robisz i to co piszesz. dziękuję Ci za zangażowanie i wkład w społeczność blogową. Trzymaj tak dalej sukces jest na wyciągniecie ręki 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.