Chociaż skończył się już sezon na świeżą kukurydzę, nikt jednak nie powiedział, że nie można gotować mrożonej! Przygotowałam ją dzisiaj na wyrazisty sposób z cebulką i czosnkiem dzięki czemu ma wyjątkowy smak, taki, jaki lubię najbardziej! Jest to bardzo ciekawe urozmaicenie by nie jeść kukurydzy od tak po prostu, na sucho lub rozgotowanej z torebek z Mc’ka. Oczywiście, nie mogę zaprzeczyć, że domowa kukurydza i bez dodatków jest sama w sobie pyszna ale myślę, że zawsze warto spróbować jej dodatkowo pysznego urozmaicenia 🙂 Z czym zazwyczaj jadacie kukurydzę? Z masłem roślinnym, oliwą smakową, czosnkiem, cebulą, chili a może jakimś zupełnie innym dodatkiem? Gdy jest tylko sezon na kukurydzę, kupujemy ją w dużych ilościach. Potem gotujemy dla każdego po kilka kolb na raz i wszyscy zjadają ze smakiem. Zatęskniłam za tymi letnimi chwilami i uznałam, że mamy przecież kukurydzę mrożoną, która również jest pyszna i tak samo się nada 🙂
Kukurydza gotowana
Kukurydza gotowana – składniki:
- 5 kolb mrożonej kukurydzy
- 2 cebule
- 5 dużych ząbków czosnku
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- sól
Kukurydza gotowana – przepis:
- Kukurydzę wkładam do wrzącej wody, gotuję od zagotowania przez około 10 minut.
- Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
- Cebulę szatkuję ręcznie albo w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na niej cebulę aż będzie złota. Dodaję czosnek na kilka sekund.
- Olej, czosnek, cebulę i szczyptę soli mieszam dokładnie w miseczce.
- Mój prosty przepis na kukurydzę gotowaną jest już gotowy! Zostało tylko wyłowić z wrzątku kolby kukurydzy i nałożyć na nie dodatki.
Lubie gotowana kukurydze a tak przyprawiona napewno polubie.
Możliwość komentowania została wyłączona.