Dzisiaj na blogu zupa z soczewicy, która należy do moich ulubionych dań obiadowych. Moją zupę z soczewicy chętnie zjedli wszyscy domownicy, zaraz po ugotowaniu i nic nie zostało na dzień następny. Po chwili garnek był cały opróżniony, tak już jest, że zupa pomidorowa z soczewicą tak wyjątkowo nam posmakowała. Jest słodka, kremowa, aromatyczna i sycąca. Idealnie pasuje tam soczewica czerwona i zielona, która jest łatwa w przygotowaniu, no i do tego idealnie zagęszcza zupę, czyniąc ją sycącą. To wersja na zimowe wieczory. Zupa z soczewicy posiada w swoim składzie pomidory, mleko kokosowe oraz warzywa. Ja osobiście odkąd byłam malutka uwielbiałam zupę pomidorową w każdej postaci. Jadłam ją litrami razem z makaronem, ryżem lub kluskami 😉 Soczewica za to jest szybka do przygotowania i smaczna. Nie można zapominać o tym, że stanowi solidną porcję białka w codziennej wegańskiej diecie. To moim zdaniem świetne smakowo i zdrowe połączenie! Przepis na zupę z soczewicy publikuję w wielką przyjemnością.
Zupa z soczewicą
Zupa z soczewicą – składniki:
- 400 g soczewicy czerwonej lub zielonej
- 800 g – 2 puszki pomidorów lub 2 kartoniki pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 800 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- 5 łyżek oleju
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
- natka pietruszki i koperek do posypania
Zupa z soczewicą – przepis:
- Cebule szatkuję w melakserze.
- Podsmażam ją w garnku, aż stanie się złota.
- Marchew obieram i ścieram na tarce na wiórki.
- Dodaję marchew do cebuli i podsmażam.
- Wlewam do cebuli zawartość 2 puszki pomidorów razem z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, wędzoną papryką.
- Dolewam 1 szklankę wody i duszę do miękkości.
- Obieram ziemniaki.
- Wkładam do dużego garnka, dodaję soczewicę i zalewam wodą na wysokość 4 cm nad poziom ziemniaków.
- Gotuję do miękkości 15 minut.
- Do ziemniaków i soczewicy dokładam warzywa z patelni, koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku.
- Zagotowuje razem.
- Gotowe, zupa z soczewicą zostaje posypana poszatkowaną natka pietruszki lub koperkiem bezpośrednio na talerzu.
Wygląda apetycznie 😊. Jeżeli to możliwe, prosz podawać na ile porcji jest dany przepis. Dziękuję. Pozdrawiam
Pingback: Wegański makaron z soczewicą - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.