Dzisiaj na moim blogu sos w którym wprost nie mogło zabraknąć fasoli i świeżych pomidorów! Powstał wegański sos z fasolą tak szybko i z zaskoczenia, bo plany były inne. U mnie w domu, kiedy nikomu nie chce się nic gotować, często przygotowujemy makaron z jakimś sosem. Raz z ostrzejszym takim, jak arrabiata, czasem łagodniejszym, jak roślinne bolognese a czasem z różnymi dostępnymi w lodówce dodatkami. Ponieważ wszyscy u nas lubią fasolę i sos pomidorowy, to mogę stwierdzić, że takie połączenie jest dla nas idealne! Zastanawiam się nad tym, czego nie może zabraknąć w twoim idealnym sosie do makaronu? Tofu, marchewki, pomidorów, czosnku, pietruszki, ciecierzycy a może papryki? Mój wegański sos z fasolą powstał ze świezych pomidorów, cebuli i został podany z makaronem, bo tak lubimy najbardziej!
Wegański sos z fasolą
Wegański sos z fasolą – składniki:
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- 1-2 słoiki lub puszki ugotowanej fasoli
- 1 plaska łyżka słodkiej wędzonej papryki
- chili w proszku lub świeże jak u mnie
- 1 opakowanie dowolnego makaronu
- sól do smaku
- szczypiorek do posypania, może być kolendra, pietruszka lub dymka
Wegański sos z fasolą – przepis:
- Pomidory myję i przekrawam na kilka części.
- Cebulę kroję w piórka.
- Cebulę podsmażam na złoty kolor z oleje. Dodaję pomidory i duszę aż puszczą sok i staną się miękkie.
- Do całości dodaję wędzoną paprykę i papryczkę chili.
- Na sam koniec wystarczy dodać trochę soli do smaku.
- Gotuję makaron.
- Mój wegański sos z fasolą podaję razem z ugotowanym makaronem i posypany poszatkowanym szczypiorkiem!
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam dodatek papryki wędzonej do dań w wersji wege 🙂
Bardzo fajnie wygląda, zrobię koniecznie!
Możliwość komentowania została wyłączona.