Przychodzę dzisiaj z przepisem na wegański makaron z grzybami. Doskwierał mi dzisiaj głód i chciałam przyrządzić coś na obiad, tak na szybko bez zbytniego kombinowania. Wtedy w lodówce znalazłam pieczarki oraz tofu a na półce mleko kokosowe. Najlepszy zestaw! Od razu wiedziałam, co można z nich zrobić! Mój makaron z grzybami jest zdecydowanie daniem bardzo szybkim i prostym w przygotowaniu. Takim codziennym, w sam raz na obiad, lunch lub kolację. Uważam również, że będzie smakował on nawet osobom, które nie lubią za bardzo grzybów. Dlaczego? Pod wpływem smażenia pieczarki stają się miękkie i nabierają słodszego, pysznego smaku. Nie są również już takie „gąbczaste”. Możecie mi zaufać. Jestem specjalistką od nielubienia grzybów od ich „konsystencji” 😉 A teraz czas na pytanie od mnie: Jakie grzyby lubisz najbardziej?
Makaron z grzybami
Makaron z grzybami – składniki:
- 2 opakowania po 200 g tofu wędzonego najlepiej lub 1 wędzone i 1 naturalne
- 400 g pieczarek (można dodać więcej albo mniej. Dostosujcie ilość według gustu)
- 1 duża cebula cukrowa lub 2 średnie
- 400 ml mleka kokosowego
- olej do smażenia
- makaron
- sól i pieprz do smaku
Makaron z grzybami – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Pieczarki kroję je w plasterki.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę oraz pieczarki aż cebula będzie złota.
- Tofu szatkuję w melakserze lub rozgniatam dokładnie widelcem.
- Cebulę i pieczarki przekładam z patelni na oddzielny talerz.
- Na tą samą patelnie wlewam ponownie olej i smażę na nim tofu aż będzie w ładnym brązowym kolorze. Uwaga! Poszatkowane tofu lubi przywierać do patelni, zlepiać się i wtedy przypalać. Radzę więc w miarę często go mieszać!
- Do gotowego już tofu ponownie wrzucam cebulę z pieczarkami oraz dolewam tyle mleka kokosowego, aż konsystencja sosu będzie wam odpowiadała.
- Mój makaron z grzybami można już zjeść ze smakiem. Wystarczy tylko dogotować makaron!