Dzisiaj przygotowałam przepis na sos z warzywami korzeniowymi i fasolą. Przygotowałam go ze świeżych produktów znalezionej w naszej lodówce. Pyszny i prosty wegański sos z warzywami zawsze był i będzie niesamowicie uniwersalnym daniem codziennym i odświętnym. Można go zmieniać i modyfikować, jeśli doda się do sosu kukurydzę, groszek, ciecierzycę albo na przykład soczewicę. Wtedy otrzymam smaczną i rozgrzewający gulasz warzywny z fasolą. Jeśli mniej wody a więcej śmietany z nerkowców, no i całość zmiksuję, to otrzymam zawiesisty, gęsty, gładki i sycący sos do ryżu lub makaronu albo na przykład zupę krem. Mój dzisiejszy sos z warzywami i fasolą z pewnością posmakuje wszystkim, którzy uwielbiają fasolkę na gęsto z sosem pomidorowym czy wegańską fasolkę po bretońsku!
Sos z warzywami i fasolą
Sos z warzywami i fasolą – składniki
- 500g czerwonej fasoli
- 5 dużych marchewek
- 3 duże pietruszki
- 2 puszki passaty
- 2 duża cebule
- 3 duże marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Szczypiorek
Sos z warzywami i fasolą – przepis
- Fasolę płuczę na sicie i zalewam na noc wodą w potrójnej ilości. Rano odcedzam i gotuję do miękkości.
- Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie w melakserze .
- Rozgrzewam patelnie z olejem i wrzucam na nią poszatkowaną cebule.
- Marchewki i pietruszki obieram i ścieram na tarce, mandolinie lub w melakserze na paski
- Gdy cebula będzie już złota, dorzucam do niej obrane i starte marchewki oraz korzenie pietruszki.
- Podsmażam.
- Do cebuli dodaję passatę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duszę razem przez 15 minut.
- Do całości dodaję ugotowaną czerwoną fasolę.
- Taki sos warzywny można zjeść prosto z miski czy również z jakimiś dodatkami takimi jak ryż czy makaron!
To jak to jest właściwie z ilością marchewek?
Wygląda bardzo smacznie 🙂
Anonim – Pięć dużych marchewek 🙂 W 4 kroku również chodziło o wszystkie marchewki. Autokorekta poprawiła mi słowo „marchewki” na „marchew” ale już poprawiłam. Dziękuję za informacje!
Możliwość komentowania została wyłączona.