Oto klasyczna zupa z pieczarek z już nieklasycznym dodatkiem, czyli papryką! Zawsze moja rodzina jak również i ja, powtarzamy, że w kuchni trzeba eksperymentować. Więc czemu by tak nie poszaleć i dodać właśnie paprykę? 😀 Wyszło fajnie, zupa z pieczarek jest pysznym daniem do przygotowania „na szybko”. Jeżeli posiadasz aktualnie w domu pieczarki, a nie chce ci się przygotowywać czegoś wybitnie skomplikowanego, to jest to przepis właśnie dla ciebie 🙂 U mnie w domu zupy jadamy właściwie na każdy posiłek i o każdej porze dnia. Na śniadanie, obiad i kolację. Polecam wam spróbować zrobić tą właśnie zupę na smaczne, proste, ciepłe i rozgrzewające drugie śniadanie lub obiadokolację.
Zupa z pieczarek
Zupa z pieczarek – składniki:
- 500g pieczarek
- 500g ziemniaków
- 2 papryki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- olej
- 1,5 litra wody
Zupa z pieczarek – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze, może być kostka lub talarki.
- Paprykę kroję w długie paski.
- Ziemniaki obieram i kroję w kostkę
- Do garnka wlewam olej.
- Smażę na nim cebulę aż zacznie się rumienić.
- Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry.
- Pieczarki podsmażam razem z cebulą.
- Na do garnka wlewam wodę i wsypuję pokrojone ziemniaki. Zagotowuję.
- Po około 10 minutach dodaję paprykę,
- Po 3-4 minutach wlewam mleko kokosowe i doprawiam solą oraz pieprzem do smaku.
- Wystarczy poczekać aż ziemniaki będą dobrej miękkości i gotowe!